A nácik sem csinálnák másképpen: nem elég, hogy az oroszok tíz balatonnyi vízmennyiséget robbantottak rá az emberekre, most meg lövik a mentőcsónakokat (VIDEÓ)

2023. június 8. - 15:30 | Külföld

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az árvíz sújtotta herszoni régióba látogatott csütörtökön, hogy személyesen tájékozódjon az élet- és kármentési munkálatok állásáról a kahovkai vízerőmű gátjának lerombolása miatt elárasztott területen. Közben meg az oroszok lövik a megye központját, hogy megnehezítsék a bajba jutott civilek evakuálását.

A nácik sem csinálnák másképpen: nem elég, hogy az oroszok tíz balatonnyi vízmennyiséget robbantottak rá az emberekre, most meg lövik a mentőcsónakokat (VIDEÓ)

Hétfőről keddre virradó éjszaka az oroszok által ellenőrzött ukrajnai Nova Kahovkánál átszakadt a Dnyeper folyó víztározója, amely terrorcselekedet egybehangzó vélemények szerint Moszkva lelkén szárad.

Zelenszkij a régió ukránok által őrzött, a folyó jobb oldali részére látogatott, hogy a helyszínen megvitassa az illetékesekkel a gát felrobbantása miatt kialakult vészhelyzet felszámolására irányuló erőfeszítéseket.

(Herszon - google.maps)

A Herszoni terület kormányzójának csütörtöki közlése szerint jelenleg a régió mintegy 600 négyzetkilométernyi területe áll víz alatt, javarészt a Dnyeper folyó oroszok által megszállt oldalán.

A frontvonal részévé vált területről eddig összesen legalább négyezer ember evakuálását jelentették az orosz és az ukrán hatóságok.

A mentési munkálatokat hátráltatja, hogy a Dnyeper bal oldaláról az oroszok állandóan lövik a szemben lévő megyeszékhelyt. Ezért a tavaly februári orosz agresszióig a Kassánál is népesebb Herszonban az ukrán mentőszolgálat fel is függesztette az evakuációt.

Ide tartozik az is, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség(NAÜ) közölte, hogy az Európa legnagyobb teljesítményű atomerőműve, a zaporizzsjai létesítmény továbbra is a kahovkai víztározóból pótolja a reaktorok hűtéséhez szükséges vizet. A vízszint továbbra is óránként 5-7 centiméterrel csökken, miután a zsiliprendszer megsemmisült. Ha a vízszint 12,7 méter alá csökken, a folyadékkivétel leáll. A NAÜ szerint ha az erőmű összes hűtőmedencéjét megtöltik, akkor a bennük lévő víz több hónapig elegendő lesz a reaktorok és a kiégett fűtőelemek hűtésére.

(Nexta/MTI/para)