Naď feljelentette Blahát, 100 ezer eurót követel tőle

2022. március 21. - 09:27 | Belföld

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter a múlt héten büntető feljelentést tett Ľuboš Blaha (Smer-SD) ellenzéki képviselő ellen.

Naď feljelentette Blahát, 100 ezer eurót követel tőle
Jaroslav Naď (Fotó: TASR)

A miniszter szerint Blaha hosszú ideje minden érv és bizonyíték nélkül hazaárulással gyanúsítja őt, valamint további közjogi méltóságokat.

"A hazaárulás az egyik legsúlyosabb bűncselekmény, amit a Büntető Törvénykönyv ismer. Különböző módokon elkövethető, de nem tartozik ezek közé egy alkotmányos funkció Blaha képviselő elképzeléseivel ellentétes ellátása" - fogalmazott, hozzátéve, elfogadja bárki szabad véleménynyilvánítását vagy tárgyilagos kritikáját, ugyanakkor szerint ez már az az eset, amikor a véleménynyilvánítás szabadsága korlátokba ütközik.

"Például azzal, hogy senki, még egy köztisztviselő sem kénytelen elviselni egy bűncselekmény elkövetésével való nyilvános vádaskodást" - szögezte le.

Emlékeztet, hogy Blaha sokakkal szemben vádaskodik hasonló módon, ezért úgy véli, lehetőséget kell számára adni, hogy állításai igazságtartalmát egy bírósági eljárásban támassza alá.

Naď arra kéri a bíróságot, hogy szólítsa fel Blahát, tartózkodjon a jövőben effajta megnyilvánulásoktól, továbbá 100 ezer eurónyi kártérítést is követel, amit felajánlott az ukrajnai orosz agresszió áldozatainak.

(SME)