Naď felszólította az embereket, hogy csak azok teszteltessék magukat, akik az érintett településen élnek!

2020. november 19. - 11:11 | Belföld

Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter csütörtökön felszólította az embereket, hogy a hétvégi tesztelésen csak azok vegyenek részt, akik az érintett 458 település valamelyikén élnek.

Naď felszólította az embereket, hogy csak azok teszteltessék magukat, akik az érintett településen élnek!
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A miniszter a hétvégi tesztelésről a csütörtöki kormányülés után beszélt.

„Senkinek nem akarjuk megtiltani, hogy teszteltesse magát, de statisztikai okokból jobban örülnénk annak, ha lenne áttekintésünk a vírusfertőzés mértékéről az egyes településeken” –

magyarázta Naď, majd rámutatott, hogy a korábbi országos teszteléseken akadtak olyan települések, ahol mindössze néhány százan élnek, mégis több mint ezer tesztet végeztek el.

A védelmi miniszter megerősítette, a tesztelés teljes mértékben önkéntes alapú lesz, utána ugyanis a lakosoknak nem lesz szükségük a tanúsítványra, ugyanakkor arra kérnek minden érintettet, hogy vegyenek részt.

Naď megerősítette, hogy bizonyos települések politikai utasítást kaptak ellenzéki pártoktól, hogy „ne viszonyuljanak pozitívan ehhez a témához”. Elmondása szerint kevés ilyen községről van szó, és már foglalkoznak az üggyel. Hozzátette, reméli, hogy mindenhol, az az szükséges, a hétvégén megnyílnak a mintavételi pontok.

A Központi Válságstáb hétfőn jóváhagyta a tömeges tesztelés harmadik körét azokon a településeken, ahol a tesztelés első vagy második körében (attól függően, melyik volt ott az utolsó) elérte az 1%-ot a pozitív tesztek aránya.

A Dunaszerdahelyi járásból Nyékvárkony, Gomba és Egyházkarcsa mellett Baka és Vajka községekben lesz tesztelés november 20-án és 21-én.


(TASR)