Naď: Ha nem javul a helyzet a Cseh Svájcban, helikoptert küldünk az oltáshoz

2022. július 27. - 21:52 | Belföld

Ha nem javul a helyzet, a Cseh Svájc Nemzeti Parkban tomboló erdőtűz oltásában részt vehet a szlovák hadsereg helikoptere is – jelentette be Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter Rózsahegyen.

Naď: Ha nem javul a helyzet a Cseh Svájcban, helikoptert küldünk az oltáshoz
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Hozzátette, hogy folyamatosan egyeztetnek a cseh féllel.

„A lakosság segítése az első. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, de korlátozottak a lehetőségeink, emellett igyekszünk segíteni cseh és szlovén barátainknak is. Ha esetleg nálunk tombolnának ekkora erdőtüzek, mi is hálásak lennénk a segítségért”

– szögezte le Naď. Emlékeztetett, hogy a belügyminisztérium helikoptere már részt vesz a csehországi erdőtűz oltásában és tűzoltókat is küldött a tárca.

„A helikopterünk tegnapelőtt (július 25.) még Szlovéniában vett részt az oltásban, további kettő Kisladnán (Malá Lodina) és a Nagy-Fátrában ”

– tette hozzá.

A belügyminisztérium helikoptere már 170 ezer liter vizet locsolt szét a tűz által sújtott területen – tájékoztatott az Országos Tűzoltó- és Mentőszolgálat sajtóosztálya. A szlovák tűzoltók egy 54 ezer literes vízgyűjtő tartály felállításában vettek részt az erdőtűz keleti részén, Mezna falunál. A Cseh Svájc Nemzeti Parkban körülbelül 1000 hektár ég, az oltásban több mint 400 tűzoltó vesz részt.

TASR

Címkék: erdőtűz, Csehország