Naď szerint kezd nagyon rosszra fordulni a helyzet a szlovákiai kórházakban

2020. október 21. - 11:07 | Belföld

A koronavírus-fertőzöttek számának gyors növekedése miatt kezd nagyon rosszra fordulni helyzet a szlovákiai kórházakban.

Naď szerint kezd nagyon rosszra fordulni a helyzet a szlovákiai kórházakban
Fotó: TASR

Ezt Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter jelentette ki a kormány szerdai ülésén.

A miniszter azt várja, hogy rövid időn belül összehívják a járványügyi bizottságot és a központi válságstábot. Szerinte a tömeges tesztelés az egyetlen megoldás, amivel Szlovákia elkerülheti a lockdownt, azaz az ország teljes lezárását.

Naď szerint amennyiben továbbra is így alakul a helyzet a kórházakban, egy hónapon belül megtízszereződik a kórházban kezelt fertőzöttek száma. Egyúttal rámutatott, hogy bizonyos kórházakban egyre több a súlyosan beteg páciens.

A tömeges teszteléssel kapcsolatban elmondta, hogy fokozatosan minden megválaszolatlan kérdést tisztáznak.

A határokon történő tesztelés kapcsán megjegyezte, az országos tesztelés első hétvégéje után, november 2-án, hétfőn kezdik meg. „Mindenkit tesztelni fognak, akik áthaladnak a határon. Lehetőségük van, hogy részt vesznek az országos tesztelésen vagy magánlaboratóriumban vizsgáltatják ki a mintavételt, illetve külföldön végeztetik el a tesztet, és erről igazolásuk lesz” – mondta a védelmi miniszter.

Naď rámutatott, hogy sok önkéntes jelentkezik, hogy segítsenek a tömeges tesztelés megvalósításában. Mint fogalmazott, nemcsak egészségügyi alkalmazottakról van szó, jelentkeztek például a vöröskereszt tagjai és önkéntes tűzoltók is.

A miniszter azt állítja, ha nem teszünk semmit, akkor néhány héten belül ugyanolyan lesz a helyzet Szlovákiában, mint tavasszal Olaszországban volt. Naď megerősítette, hogy tárgyalnak a nagyobb cégek vezetőivel, akik felajánlották, hogy a nagyobb parkolókban is kialakíthatnak mintavételi helyeket.

„Ha a polgármesterek aggódnak, hogy nem lesz elég ember a munkára, akkor megnyugodhatnak" - tette hozzá Naď. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az egészségügyi személyzet hét euró órabért kap a munkáért, és minden fertőzött páciens után 20 eurót

Mint ismert, kedden 120-szal 844-re nőtt a kórházban kezelt fertőzöttek száma. Intenzív osztályon 18-an vannak, mesterséges lélegeztetésre 58-an szorulnak.


(TASR)