Naď szerint Kollárnak távoznia kellene a Szlovák Orvosi Kamara éléről

2020. október 29. - 18:37 | Belföld

Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter elutasította Marian Kollárnak, a Szlovák Orvosi Kamara (SLK) elnökének a COVID-19 betegséggel és az országos teszteléssel kapcsolatban mondott kijelentéseit. Egyben felszólította a kamarát, hogy cseréljék le az elnököt. A miniszter állítja: Kollár eddig egyszer sem szavazott az országos tesztelés ellen, helyette magáncégeknek lobbizott. Az SLK elnöke elutasította Naď állításait, és felszólította, hogy mutasson bizonyítékokat.

Naď szerint Kollárnak távoznia kellene a Szlovák Orvosi Kamara éléről
Jaroslav Naď (TASR)

„Amikor a lobbizással nem ért célt, összehívott egy sajtótájékoztatót, ahol hazudott, félrevezetett és megkérdőjelezte a tesztelést. Két nappal korábban még nem emelte fel ellene a hangját. Egyszer már végrehajtott egy sikeres politikai akciót Iveta Radičová kormánya ellen. Mindenki emlékszik, hogy mit tett, és kinek a megrendelésére.

Kinek segített a tegnapi sajtótájékoztató, amelyen kijelentették, hogy a COVID-19 valójában influenza?”

– tette fel a kérdést Naď.

Hangsúlyozta:

a COVID-19 betegségbe sokan halnak bele a kórházakban, részben az olyan emberek miatt is, mint Kollár, akit a kórházak állapotánál jobban érdekel a saját pénztárcája.

Kollár elutasította a védelmi miniszter által megfogalmazott bírálatokat, ahogy azt is, hogy az országos tesztelést valamiféle „privát bizniszre” használná ki.

„Követelni fogom tőle, hogy bizonyítsa be az állításait”

– jelentette ki. Tagadta, hogy az országos tesztelés mellett szavazott volna, hiszen állítása szerint arról nem is szavaztak. Hangsúlyozta: célja az emberi erőforrások védelme.

Marian Kollár (TASR)

Az Orvosi Szakszervezet felszólította Naďot, hogy kérjen elnézést Kollártól. A miniszternek főleg azokat a kijelentéseit kifogásolja, amelyeket a 2011-es eseményekről mondott, amikor az orvosok egy országos akcióval megakadályozták a kórházak privatizálását és leépítését. „Ha a miniszter úr elolvasná a Gorilla-ügyiratot, megtudhatná, hogy korrumpálták a politikusokat annak érdekében, hogy egy pénzügyi csoport privatizálhassa a szlovák egészségügyet. Csak az orvosoknak köszönhető, hogy a tervet végül nem sikerült végrehajtani” – fejtette ki Peter Visolajský szakszervezeti vezető, hozzátéve: a tiltakozó orvosok egyik vezetője Kollár volt. Egyben figyelmeztette a minisztert, hogy az efféle megnyilvánulásokkal veszélyezteti az országos tesztelés sikerét. A politikusokat felelősségteljes kommunikációra szólította fel, hangsúlyozva: a jelenlegi helyzetben a megnyugtató, okos szóra van szükség, nem a konfliktusok szítására.

TASR