Naď: Szlovákia fontolóra veszi, hogy harckocsikat szállítson Ukrajnának (FOTÓK)

2022. május 6. - 15:14 | Belföld

Németország hét Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) típusú önjáró tarackot szállít Ukrajnának. Ezt pénteken jelentette be szlovákiai látogatása során a német védelmi miniszter, Christine Lambrecht, mielőtt Jaroslav Naď szlovák kollégájával tárgyalt. A találkozón Naď is bejelentette, Szlovákia is fontolóra veszi harckocsik szállítását.

Naď: Szlovákia fontolóra veszi, hogy harckocsikat szállítson Ukrajnának (FOTÓK)
Fotók: TASR (További képekért kattints a fotóra!)

A fegyverrendszerek nem fognak hiányozni Németországnak, mert olyan technikákról van szó, amelyek javítás alatt álltak – mondta a német miniszter Sliačon. A PzH 2000 egy nehéz önjáró tarack, amelyet a KMW és a Rheinmetall fejlesztett ki. Az ágyú lánctalpas járműre van felszerelve, ezért a rendszer egy harckocsihoz hasonlít. A Panzerhaubitz 2000-t 1998-ban kezdték használni a német hadseregben.

Ennek kapcsán Naď jelezte, Szlovákia is fontolóra veszi, hogy gyalogsági harcjárműveket (BVP) vagy T-72-es harckocsikat szállítson Ukrajnába. Fontos azonban, hogy biztosítva legyen a megfelelő kompenzáció.

Naď szerint Szlovákia rendelkezésére állnak ezek a felszerelések, amelyeket azonnal eljuttathatnak Ukrajnába. Ráadásul az ukránok tudják, hogyan kell ezeket irányítani, képzés nélkül is. „De figyelembe kell vennünk, hogy kötelezettségeink vannak területünk védelme és a NATO felé is. A felszerelésünket csak akkor tudjuk biztosítani, ha megfelelő kompenzációnk lesz cserébe” – emlékeztetett a miniszter.

A sliači találkozón részt vett Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter is. Naď hozzátette, a találkozó fő témája az volt, miként tudnak még inkább segíteni Ukrajnának.


(TASR)