Nádasdon, Bakán és Dercsikán keddtől már iható a vezetékes víz!

2018. január 8. - 21:26 | Régió

Erről Bóna Zsuzsanna, Csallóközdnádasd polgármestere tájékoztatott a hétfő kora estére meghirdetett lakossági fórumon.

Nádasdon, Bakán és Dercsikán keddtől már iható a vezetékes víz!
Illusztráció - archív felvétel

A civil kezdeményezésből indult fórumra eredetileg két szakértőt hívtak, közülük Krascsenits Zoltán vegyészként beszélt a csallóközi ivóvizet beszennyező atrazinról, a koncentrációjának veszélyeiről, illetve egyéb, az ivóvizünkben potenciálisan jelenlévő, az említettnél akár sokkal károsabb anyagokról, Paxián Erik pedig a fenntartható mezőgazdaság lehetőségeiről beszélt, pontosabban arról, hogyan alakíthatunk ki olyan kerteket vagy mezőgazdasági egységeket, amelynek minden egyes eleme kiszolgálja a másikat, és nem árt neki.

Önként jelentkezett részvételre a Nyugat-Szlovákiai Vízművek dunaszerdahelyi járási kirendeltségének igazgatója, Sebő László, és jelezte részvételét Robotka Rozália, a Regionális Közegészségügyi Hivatal igazgatónője, ő viszont végül mégsem tudott megjelenni – Sebő László érvelése szerint azért, mert a nádasdi kút kitisztításával kapcsolatos rendelkezést írja, melynek révén keddtől hivatalossá válik, hogy a központi vezetékre csatlakozók minden káros anyagtól megtisztított ivóvízhez jutnak a múlt héten felszerelt aktív szenes szűrő berendezésnek köszönhetően.

Sebő kifejtette, hogy a vízművek 200 ezer eurónyi összeget szabadított fel a beruházási tételéből, ebből vásárolták meg a három szűrő berendezést, amelyek közül jelenleg már folyamatban van az installálás Egyházgellén, és az elkövetkező időszakban várható, hogy Sárosfán is beszerelik.

„Olyan berendezést kerestünk, amely biztonságos, jó technológiának számít. 7-10 nap, mire Sárosfán is üzembe helyezik, és újra iható lesz a vezetékes víz" - jegyezte meg Sebő.

Hogy miről esett még szó a fórumon, mennyire komoly a jelenlegi atrazinszennyezés, milyen anyagok jelenhetnek vagy jelentek már meg az ivóvízben, illetve milyen szemléletváltáson volna szükség keresztülmenni a jövőben, továbbá hogy mire voltak kíváncsiak a megjelent lakosok, azzal külön cikkben foglalkozunk kedden.

(SzT)