Nadrág nélkül akart elmenni otthonról a tudós, aki megkapta az orvosi Nobel-díjat

"Itt ülök pizsamában, a feleségemmel, még egy kávét se tudtam inni" - mondta Michael Rosbash, az idei orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje, miután hétfőn Stockholmban bejelentették, hogy a cirkadián ritmussal kapcsolatos kutatásaiért két kollégájával ő kapja a legrangosabb tudományos elismerést.

Nadrág nélkül akart elmenni otthonról a tudós, aki megkapta az orvosi Nobel-díjat
Michael Rosbash telefonja egész nap csörgött (Fotó: TASR/AP)

Az amerikai tudós hozzátette, sokkolta a hír. "A kollégáimmal még nem is beszéltem" - mondta a bejelentést követően.

A tudós és két honfitársa, Jeffrey C. Hall és Michael W. Young a "napi biológiai óraként" emlegetett cirkadián ritmust szabályozó molekuláris mechanizmus kutatásáért érdemelte ki a Nobel-díjat. Gyümölcslegyeken végzett kutatásaikkal sikerült megvilágítani számos betegség, alvászavar, mentális betegség és a cirkadián ritmus közötti összefüggést.

Ezek a felfedezések olyan gyógyszerek kifejlesztését eredményezhetik, amelyekkel kezelhetők az alvási, mentális és más betegségek és a szervezet időeltolódással összefüggő zavarai.

Az elismerést odaítélő testület szóvivője közölte: a három közül először csak két kitüntetettet sikerült elérni, Michael Youngot nem. Mindhárman az Egyesült Államokban élnek, a bizottságnak pedig nincsenek gátlásai, akár az éjszaka közepén is felverik a díjazottakat, hogy közöljék velük a hírt. Thomas Perlmann elmondta, hogy Michael Rosbash először nem találta a szavakat, néma csönd volt a vonal másik végén. Aztán azt mondta: "biztosan csak ugratnak".

Hajnali öt óra után 10 perccel hívták. "Mélyen aludtam, Az első gondolatom az volt, hogy valaki meghalt a családban" - részletezte Michael Rosbash. Megjegyezte, hogy néhány évvel ezelőtt a gyümölcslegyes kutatások "trendibbek" voltak, aztán viszont olyan kutatásokkal lettek tele a hírek, mint a rák elleni immunterápia vagy a génszerkesztés.

"Nagy nap ez a muslicák számára"

- tréfálkozott a tudós.

Jeffrey C. Hall a svéd rádiónak úgy fogalmazott, nagy öröm elnyerni a Nobel-díjat. Hozzátette, soha nem gondolt arra kutatásai közben, hogy munkája hová fog vezetni.

Michael Young a Rockefeller Egyetemen tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, mekkora meglepetésként érte a hír. "Még a cipőmet se tudtam rendesen felvenni ma reggel. Mentem, hogy belebújjak, de észrevettem, hogy nincs rajtam zokni. Aztán azt is, hogy előbb talán nadrágot kéne venni".

A három kitüntetett összesen 9 millió svéd koronával (940 ezer euró) gazdagodik, a díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik.

(MTI)