Nádszegtől Felsőszelin és Eperjesen át Taksonyig kerékpárút köthet össze kilenc falut

Negyven kilométer hosszú kerékpárút fogja összekötni a Dunaszerdahelyi és a Galántai járás kilenc községét. A következő községekről van szó: Felsőszeli, Alsószeli, Pozsonyeperjes, Királyrév, Taksony, Hidaskürt, Tallós, Nádszeg és Pozsonyvezekény. A projektdokumentáció elkészítésének költségeit előzetesen 50-60 000 euróra becsülik.

Nádszegtől Felsőszelin és Eperjesen át Taksonyig kerékpárút köthet össze kilenc falut
Fotó: TASR

Kovács Lajos alsószeli polgármester és az Öreg-Feketevíz Helyi Akciócsoport elnöke a TASR hírügynökségnek hétfőn elmondta: a költségekhez a Nagyszombat Megyei Önkormányzat (TTSK) 22 000 euróval járul hozzá. A támogatásból arányosan részesül mind a kilenc község.

„Az előzetes tervek és a megye képviselőivel kötött megállapodások szerint a területrendezési határozathoz és az építési engedélyhez szükséges projektdokumentációt 2019 végéig kell elkészíteni, illetve ez év végéig minden községben felépül legalább egy építési objektum is” – mondta Kovács. A polgármester a kerékpárút előnyei között említette, hogy a lakosok könnyebben juthatnak majd el a munkahelyükre és az iskolába, illetve fellendül az idegenforgalom is, azon belül a kerékpáros turizmus és a kulturális értékek, például a vízimalmok látogatottsága. Ezen kívül a Kis-Duna közelsége és a vízi sportolási lehetőségek is több látogatót csábíthatnak a térségbe.

A tervezett kerékpárút egyes szakaszai egymáshoz fognak csatlakozni. Nem egész négy kilométer hosszú kerékpárút már régebben elkészült.

A Nagyszombat Megyei Önkormányzat összesen 218 958 euróval támogatja a kerékpárutak projektdokumentációjának elkészítését, amelynek köszönhetően több mint 80 kilométer hosszú kerékpárút épülhet a megye területén. Az építkezést az Integrált Regionális Operatív Program (IROP) pénzügyi forrásaiból fedezik.

A TTSK a projekt teljes költségének öt százalékát téríti, amennyiben az IROP-tól megkapják a vissza nem térítendő támogatást. Az építkezést jövőre kezdhetik meg, a kerékpárutat pedig lekésőbb 2020-ban adhatják át.

(TASR)