Nagy az aggodalom a kereskedők részéről az egekbe szökött árak miatt

2022. február 8. - 16:41 | Belföld

A Szlovák Kereskedelmi Szövetség képviselői aggodalmukat fejezték ki a piaci árak jelenlegi alakulása miatt.

Nagy az aggodalom a kereskedők részéről az egekbe szökött árak miatt
Fotó: TASR - illusztráció

A határ menti területek bevásárlóturizmusának hatására – elsősorban az ország északi részén – 5-30 százalékos csökkenésről számolnak be a kereskedők – közölte a szövetség elnöke, Nadežda Machútová a keddi sajtótájékoztatón.

"A kereskedelemre gyakorolt ​​negatív hatásokat tekintve a gyorsuló infláció jelenleg nagyobb problémának tűnik, mint a koronavírus. A januári értékek példátlanok, Szlovákia pedig 8,5%-kal jóval meghaladja az euróövezeti átlagot (5,1%)” – nyilatkozta.

Machútová szerint a drágulás okai jól ismertek, és szinte azonosak a gazdaság minden szegmensében. Az embereket az élelmiszerárak érintik a legnagyobb mértékben, és ennek az elemzésekor figyelembe kell venni a ráfordításokat, különösen az energiaárak rendkívüli növekedését.

A szakértő figyelmeztetett, az élelmiszergyártók már tavaly év végén, illetve az év elején is emelték az árakat, és azóta is újabb szerződések készülnek.

Hangsúlyozta, hogy a megélhetési költségek emelkedése tárcaközi téma, ezért olyan intézkedéscsomagokat kell bevetni, amelyek illeszkednek egymáshoz. Machútová szerint az ezzel kapcsolatos vitát nem szabad az élelmiszerek áfájának szintjére lefokozni. „A Szlovák Kereskedelmi Szövetség tagjai egyértelműen támogatják az élelmiszerek áfájának minél szélesebb körű, ideális esetben 5 százalékos csökkentését, de a gasztronómiával együtt az üzemanyagok áfájának csökkentésére is szükség van, ezáltal a válság fogyasztókra gyakorolt ​​negatív hatása minden bizonnyal enyhébb lenne” – mondta.

Machútová kiemelte, sajnálják, hogy a proaktív állami politika helyett eddig csak szemlélői vagyunk ennek a kedvezőtlen helyzetnek, és a szisztematikus megoldások keresése helyett a kereskedőket azzal vádolják, hogy visszaélnek a helyzettel.


(TASR)