Nagy az egyetértés a kormány és az ellenzék között az orvosbérek emelésében - megvolt az első szavazás

2022. november 30. - 11:46 | Belföld

Extragyors eljárásban, néhány óra alatt elfogadhatják a képviselők az orvosok bérének emelését, amelyet az Orvosszakszervezet (LOZ) követelt ki a szeptemberben benyújtott felmondásokkal. A jogszabály elfogadása az egyik feltétele annak, hogy az orvosok holnap is bemenjenek dolgozni a kórházakba. A megállapodást szombaton hozta tető alá a LOZ és a kormány.

Nagy az egyetértés a kormány és az ellenzék között az orvosbérek emelésében - megvolt az első szavazás
Fotó: TASR

Januártól jelentősen emelkedhet a kórházi orvosok fizetése, a parlament ma délelőtt első olvasatban elfogadta a béremelést szabályozó jogszabályt. A kérdésben nagy az egyetértés a kormánypártok és az ellenzék között, a jogszabályt 135 képviselő szavazta meg, 1 volt ellene, 1 pedig tartózkodott.

A jogszabály értelmében januártól a kezdő orvosok fizetése az átlagbér 1,5-szöröse lesz, amihez minden év gyakorlat után az átlagbér 0,015-szörösét kapják kiegészítésképpen. A szakvizsgával rendelkező orvosok az átlagbér 2,5-szörösét kapják majd január 1-től, amihez minden év gyakorlat után az átlagkereset 0,025-szöröse jár majd, 2025. január 1-től pedig ez a szorzó 0,03-ra emelkedik.

A béremelés elfogadása az egyik volt a LOZ nyolcpontos követelése közül, aminek teljesítését feltételül szabták ahhoz, hogy az felmondásukat benyújtó orvosok maradjanak a munkahelyükön. Szeptemberben a LOZ követeléseinek támogatására több mint 2100 kórházi orvos nyújtotta be felmondását többnyire a nagy állami kórházakban. A felmondási idő ma, november 30-án jár le, a megegyezés a LOZ-zal szombaton született meg. A tárgyalásokat lezáró memorandumot azonban még mindig nem írták alá, az aláírást ma estére tervezték.

- lpj -