Nagy az érdeklődés a népszámlálás iránt, az első órákban mintegy 7 ezren töltötték ki az ívet

2021. február 15. - 14:07 | Belföld

Nem a Statisztikai Hivatal dönti majd el, hogy kinél milyen nemzetiséget vesznek figyelembe. A lakosoknak a 2021. január 1-i adatokat kell beszolgáltatni, a részvétel kötelező, aki nem vesz részt, az akár 250 euró bírságot is kaphat, de várhatóan senkit nem fognak megbírságolni. Hétfőn reggel elkezdődött a népszámlálás, az ívet március 31-ig mindenki kitöltheti.

Nagy az érdeklődés a népszámlálás iránt, az első órákban mintegy 7 ezren töltötték ki az ívet
Fotó: TASR

Voltak, akik már éjfél után, a népszámlálás első perceiben kitöltötték a népszámlálási ívet, tájékoztatott hétfőn Ľudmila Ivančíková, a Statisztikai Hivatal népszámlálásért felelős munkatársa.

„A reggeli összesítés alapján mintegy 7 ezren töltötték ki az első órákban a népszámlálási ívet” - tájékoztatott tegnap Ivančíková.

Sietni nem kell, március 31-ig van lehetőség az ív online kitöltésére, amihez vagy a születési szám vagy pedig elektronikus személyi igazolvány kell. A nem szlovák állampolgárok, akiknek nincs születési számuk, a születési dátumuk segítségével is bejelentkezhetnek a Statisztikai Hivatal online rendszerébe.

Két kérdés a nemzetiségről

A nemzetiségre két kérdésben kérdez rá a népszámlálási ív, de mindenki eldöntheti, hogy válaszol-e mindkét kérdésre vagy csak az elsőre. A Statisztikai Hivatal elnöke szerint a népszámlálási adatok értelmezése nem az ő feladatuk, nem ők fogják eldönteni, hogy „ki milyen nemzetiségű”.

„Mi olyan adatokat szolgáltatunk, amilyet kérnek tőlünk” – jelentette ki Alexander Ballek, a Statisztikai Hivatal elnöke hétfőn a köztársasági elnökkel tartott sajtótájékoztatón.

A nemzetiségre vonatkozó két kérdés miatt ugyanis többen attól tartanak, hogy a második kérdésre adott választ a kormány nem fogja azonos értékűként kezelni az első kérdésre megnevezett nemzetiséggel. A kormányzat erről egyelőre nem nyilatkozott, de több kormánypárti képviselő is kijelentette, hogy a kisebbségek számára kedvezőbb adatokat kell majd figyelembe venni.

Nőhet a kisebbségekhez tartozók száma

Ha a kormány azonos értékűnek tartja mindkét, nemzetiségre vonatkozó kérdésre adott választ, akkor jelentősen nőhet a nemzetiségekhez tartozók száma és aránya Szlovákiában. Így történt ez a szomszédos államokban is, például Magyarországon, ahol már az előző népszámlálás idején lehetőség volt arra, hogy több nemzetiséghez fűződő viszonyt is feltüntessenek.

A népszámlálási tájékoztató kampányt vezető nemzetiségi szervezetek arra kérik a szlovákiai magyarokat, hogy az első helyen jelöljék meg a magyar nemzetiséget, mert ezt tartják biztosnak az állami értelmezés szempontjából.

Tíz évvel ezelőtti népszámlálás a magyar kisebbség számának jelentős csökkenését mutatta, a 2001-es 520 ezerről 2011-re 458 ezerre csökkent.

Čaputová: hat a kisebbségi jogokra is

Hétfőn Zuzana Čaputová köztársasági elnök is kitöltötte a népszámlálási ívet, és mindenkit arra kért, hogy tegye ezt meg a rendelkezésre álló másfél hónapban. Kérte azt is, hogy segítsenek azoknak a rokonaiknak, ismerőseiknek, akik nem tudják ezt egyedül megtenni.

„Tízévente egyszer van lehetőség arra, hogy adatokat szolgáltassunk az államnak azért, hogy ezekből jogok és kötelességek következhessenek” – jelentette Čaputová.

Szerinte ugyanis ez nem csak az adatgyűjtésről szól, úgy véli, a népszámlálás közvetlen hatással lesz az emberek életére is. „Ez alapján határozzák meg például, hogy a községek és a városok mekkora összeget kaphatnak a részadókból” – magyarázta a köztársasági elnök.

Ő is kiemelte a nemzetiség bevallásának fontosságát, mivel szerinte ez befolyásolja a kisebbségi jogok érvényesülését. Korábban kiállt a nemzetiségre vonatkozó két kérdés mellett, mivel nem értett egyet azzal, hogy a kisebbségekkel és a szakma képviselőivel folytatott megbeszélések alapján megalkotott kérdőívet néhány nappal a népszámlálás előtt módosítsa a Statisztikai Hivatal.

A népszámláláson való részvételre buzdít a kormánybiztos is

A népszámlálási ív kitöltését kéri a lakosságtól Bukovszky László (Híd) kisebbségi ügyi kormánybiztos is.

„Mindenkit arra kérek, hogy vegyenek részt a lakossági népszámlálásban, ne higgyenek az adatokkal való visszaélésről szóló álhíreknek és ne féljenek bevallani nemzetiségüket, anyanyelvüket” - írta nyilatkozatában Bukovszky.

Szerinte a kisebbségekhez való tartozásra vonatkozó adatok nagyon fontosak a kisebbségi jogok szempontjából is.

A részvétel kötelező, január elsejei adatokat várnak

A törvény szerint a népszámláláson kötelező mindenkinek részt venni, aki ezt nem teszi meg, 25 és 250 euró közti bírságot kaphat. A Statisztikai Hivatal szerint azonban nem készülnek komoly bírságolásra, ráadásul ezt az önkormányzatoknak kellene megtenniük. „A szankciókat a községeknek kellene beszedniük” – jelentette ki Ivančíková.

A népszámlálási íven a 2021. január 1-i állapotot tükröző adatokat kell feltüntetni, vagyis aki péládul azóta házasodott meg, annak a nőtlen/hajadon állapotot kell megjelölnie. Ugyanez vonatkozik a születésekre és az elhalálozásra is, aki január 2-án született azt még nem számolják meg, aki viszont január másodikán halt meg, azt megszámolják. A népszámlálás eredményét csak mintegy egy év múlva ígéri a Statisztikai Hivatal, részben azért is, mert október 31-ig még kitölthető lesz a népszámlálási ív asszisztens segítségével.

- lpj -