Nagy az esélye, hogy évek múlva már csak két évszak váltakozik majd Szlovákiában

2022. július 29. - 11:35 | Belföld

A klimatológusok szerint a hőségrekordok és a nagy szárazság a globális felmelegedéssel hozható összefüggésbe. Ha ezen az úton haladunk tovább, könnyen előfordulhat, hogy utódaink már azt sem fogják tudni, hogy milyen az ősz vagy a tavasz – írja a noviny.sk.

Nagy az esélye, hogy évek múlva már csak két évszak váltakozik majd Szlovákiában
Fotó: TASR/AP

Jozef Pecho klimatológus szerint nyolcvan év múlva olyan klíma uralkodhat majd a térségünkben, mint Észak-Macedóniában vagy Görögország északi részén, míg az extrém hőségeket hozó nyarak a törökországi éghajlatot idézik majd.

Pecho szerint a nyarak egyre melegebbek lesznek, és egyre gyakrabban tapasztalhatunk majd szárazságot, ami a múltban nem volt annyira megszokott, sem globális szintű. Ezek özönvízszerű esőzésekkel váltakoznak majd, amik gyorsan elfolynak, ezáltal probléma adódhat a talajvíz feltöltődésével.

Fennáll a reális kockázata annak, hogy a négy helyett már csak két évszakban lesz részünk. „Már most megfigyelhetjük, hogy a tavasz és az ősz picit kezd eltűnni. A tendencia, hogy csak két évszakunk lesz, hamarosan valósággá válhat. Ez azt jelenti, hogy hosszú, száraz és nagyon meleg nyaraink lesznek, míg a telek esősen indulnak majd, de aztán azok is viszonylag szárazak és melegek lesznek” – mondta Pecho.


(noviny.sk)