Nagy bajban az egészségügy, háromezer szlovákiai orvos kész azonnal beadni a felmondását

2022. június 14. - 14:55 | Belföld

Eddig 3000 kórházi orvos jelezte, hogy kész beadni a felmondását – jelentette ki Peter Visolajský, a Szlovák Orvosok Szakszervezetének (LOZ) elnöke, miután kedden Eduard Heger (OĽaNO) kormányfőt tájékoztatta a helyzetről.

Nagy bajban az egészségügy, háromezer szlovákiai orvos kész azonnal beadni a felmondását
Fotó: TASR - illusztráció

Hozzátette, hogy nem kaptak világos választ a követeléseikkel kapcsolatban. Visolajský szerint további orvosok fognak csatlakozni a közös felmondási szándéknyilatkozathoz.

„A körülbelül 3000 aláírás még korántsem végleges. Annak ellenére sem, hogy 2011-ben nagyjából ennyi aláírást gyűjtöttünk, és akkor még sokkal több nővér és orvos dolgozott az országban. 2011-ben már nem egészen 2000 felmondás elég volt a veszélyhelyzet kihirdetéséhez. Emellett most a kórházi nővérek azzal kerestek meg minket, hogy csatlakozni akarnak az orvosokhoz” – jelentette ki Visolajský.

Az orvos szakszervezet áprilisban hirdetett sztrájkkészültséget, nyolc javaslatot és elvárást fogalmazott meg, amelyek teljesítése elengedhetetlen ahhoz, hogy javuljon a szlovákiai kórházak helyzete. Ezek főleg a kórházak finanszírozására, az egészségügyi biztosítási rendszer megreformálására, az orvosok értékelésére és a nővérek béremelésére vonatkoznak. A szakszervezet szerint ha a sztrájkkészültségnek nem lesz hatása, tömegesen fognak felmondani a kórházi orvosok.

(TASR)