Nagy bajban lehetnek Hegerék, ha azt hiszik, egy atomfizikus menti meg a pártjukat

2023. június 1. - 11:21 | Belföld

Már szerdán beharangozta Eduard Heger, hogy másnap bejelentik, ki az a komoly személy, akivel erősíteni szeretnék a Demokraták sorait. Csütörtökön aztán mindenki megtudhatta, hogy az exkormányfő egy - a maga szakmájában valószínűleg elismert - atomfizikust verbuvált a pártjába.

Nagy bajban lehetnek Hegerék, ha azt hiszik, egy atomfizikus menti meg a pártjukat
YouTube (HN Televízia)

Branislav Sitár atomfizikus csatlakozik a Demokraták tömörüléshez - így hangzik a közvélemény-kutatások szerint rendre 5 százalék alatt teljesítő párt nagy bejelentése. Eduard Heger a tudóssal kapcsolatban megjegyezte, hogy külföldi szakmai berkekben is ismerik, hiszen a svájci Európai Nukleáris Kutatási Szervezetben (CERN) dolgozik, aki korábban ennek az intézménynek alelnökeként is tevékenykedett.

A 77 éves Sitár bemutatkozása nem arról szólt, hogy ez a politikába belépni kívánó személy megilletődve csak a nevét motyogta el, hanem rögtön tartott is egy negyedórás kiselőadást arról, Hegerék idején mennyi jó történt az országban. Amikor például állandóan arról beszél mindenki, hogy Eduard Heger kormánya gyenge volt, tudósként furcsának tűnt számára. Ezért aztán le is jegyzetelte, hogy a kabinet - a folytonosságot feltételezve - az elmúlt három évben mi mindent hajtott végre.

Így a tudós úr méltatta például a helyreállítási tervet, az egészségügyi reformot, valamint a nemzeti parkok reformját. Ahogy az is bejött neki, ahogy az állam intézkedett az energiaválság idején. Ezzel kapcsolatban meg is jegyezte, az volt az érzése, hogy a szlovákiaiak észre sem vették, hogy az országban energiaválság van, hiszen az "teljesen szépen" megoldódott” – kommentálta az előző kormány politikáját Sitár.

Sitár korábban az oroszországi Dubnai Egyesített Atomkutató Intézetben is dolgozott, ezért ismeri az oroszokat, és látja, hogy Moszkva jelenleg egy imperialista agressziót folytat a szomszédos Ukrajna ellen. Azt is érzékeli, hogy Szlovákiában rengeteg hazugságot terjesztenek, és ő a szerepvállalásával azt szeretné elérni, hogy az ország egy jobb, rendesebb hely legyen, ahova, ha az ember külföldre megy, jó visszatérni.

Hegerék tehát egy ilyen nézeteket valló atomtudóssal vágnak neki a szeptember végi választásokba és a jelöltlistájukat majd július elejéig véglegesítik.

(sp)