Nagy bajban vannak a nyugdíjasok, hihetetlen gyorsan szegényednek el az idősek

2022. november 21. - 10:43 | Belföld

Szinte minden második nyugdíjas már a szegénységi küszöb alatt él. Az egyre növekvő infláció miatt az év eleje óta csaknem 200 ezer időskorú szegényedett el - írja a Markíza.

Nagy bajban vannak a nyugdíjasok, hihetetlen gyorsan szegényednek el az idősek
Fotó: TASR

Az idei év elején a statisztikák szerint 300 ezer időskorú volt a szegénységi küszöb alatt. Eközben azonban a nyugdíjkiadásokkal mért infláció 13 százalék fölé szökött. A közgazdászok szerint szegénynek tekinthető az, akinek a jövedelme nem éri el a 480 eurót.

„Ha beleszámítjuk az áremelkedést gyakorlatilag mindenre, akkor közel félmillió idős ember él a szegénységi küszöb alatt. Nagyon sok közülük a nő" - mondja Martin Halás, a Társadalmi-gazdasági Kockázatkutató Intézet munkatársa.

A nyugdíjasok a társadalom egyik legkiszolgáltatottabb csoportjába tartoznak, akiknek az étkezési kiadásaik a teljes nyugdíjuk közel felét viszik el. Ezért az átlagnyugdíjasnak így körülbelül öt eurója marad a napi étkezésre.

Bár januárban csaknem 12 százalékkal mennek majd fel a nyugdíjak, azonban jövőre akár 17 százalékos is lehet a nyugdíjasok inflációja. A közgazdászok ezért arra szólítják fel a kormányt, hogy gyakrabban valorizálja a nyugdíjakat és dolgozzon ki alternatív megoldásokat, amelyek segítenek az idősek energia-, gyógyszer- és élelmiszerköltségeiben.

„Az infláció további növekedése megsemmisíthető lesz számukra. A kormánynak csökkentenie kell a gyógyszerek árát, vagy esetleg elintézni úgy, hogy egyáltalán ne kelljen érte fizetni. Továbbá az élelmiszárak terén is van még tennivaló” – teszi hozzá Halás.

A munkaügyi miniszter elmondta, hogy idén a tizenharmadik, most decemberben a tizennegyedik nyugdíjjal segített a kormány. Jövőre az energiaárak mérséklését is segítené.

„Úgy gondolom, hogy a nyugdíjas háztartások 80 százaléka jogosult lesz ilyen segítségre” – mondta Milan Krajniak.


(Markíza)