Nagy-Britannia a kevésbé kockázatos országok listájára kerül

2020. július 13. - 19:49 | Belföld

Szlovákia az új típusú koronavírus terjedése szempontjából a kevésbé kockázatos országok kategóriájába fogja átsorolni Nagy-Britanniát. Ezt Ján Mikas tiszti főorvos jelentette be a szakmai konzílium hétfői ülését követően.

Nagy-Britannia a kevésbé kockázatos országok listájára kerül
Ján Mikas (TASR)

Az új intézkedést hivatalosan pénteken (július 17.) teszik közzé és hétfőn (július 20.) lép hatályba.

A kevésbé kockázatos országok listáján marad Horvátország és Csehország is.

Mária Avdičová, a Besztercebányai Regionális Közegészségügyi Hivatal epidemiológiai osztályának vezetője elmondta: a szakértők a június 1. óta tartó időszakot elemezték, ekkor került sor ugyanis az óvintézkedések jelentősebb enyhítésére.

Öt hét alatt 363 pozitív esetet vettek nyilvántartásba. Az új esetek több mint fele külföldi behozatal, a legtöbb Csehországhoz, Ukrajnához, Nagy-Britanniához és Szerbiához kötődik.

A szakértők kiemelték: Szlovákiában nem beszélhetünk országos járványról, csak lokális járványgócokról. A regionális közegészségügyi hivatalok urai a helyzetnek, ezért egyelőre nincs szükség az új típusú koronavírus terjedésének megakadályozását célzó átfogó óvintézkedések visszaállítására. Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő ugyanakkor nem zárta ki az óvintézkedések szigorítását abban az esetben, ha Szlovákia alól "kezdene kicsúszni a talaj".

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügy-miniszter prioritásként jelölte meg a legsebezhetőbbek – a szociális intézetek lakóinak – védelmét. Hozzátette:

az intézetekbe leggyakrabban azok az alkalmazottak viszik be a vírust, akik külföldön jártak. Éppen ezért tesztelni fogják őket, a teszt árát az egészségügyi biztosítók térítik. A kórházak alkalmazottai és a műtét előtt álló páciensek tesztelését uniós forrásokból fogják finanszírozni.

Matovič említést tett a hétvégi, 24 órás, átmeneti határellenőrzésről is. Állítása szerint mintegy 72 000 autó és 170 000 személy kelt át a határokon. Úgy véli, "ostobaság lenne az összes ilyen személyt tesztelni". Ehelyett információs SMS-eket küldenek szét.

Egy új jogszabálytervezet lehetővé tenné, hogy utólag ellenőrizzék a vörös kategóriába sorolt országokból hazatérőket, akiknek kötelező regisztráltatniuk magukat. A törvényjavaslat értelmében a mobilszolgáltatók az ügyfél beleegyezése nélküli is feldolgozhatnák a helyadatokat.

TASR