Nagy-Britanniába mától nem léphetnek be személyi igazolvánnyal a külföldön élő EU-polgárok

2021. október 1. - 07:06 | Külföld

Péntektől nem használhatják személyi igazolványukat a beutazáshoz a brit határon azok az EU-állampolgárok, akik nem Nagy-Britanniában élnek. A Nagy-Britanniában törvényesen letelepedett uniós polgárok ugyanakkor még legalább négy évig személyi igazolvánnyal is beutazhatnak az országba.

Nagy-Britanniába mától nem léphetnek be személyi igazolvánnyal a külföldön élő EU-polgárok
Fotó: AFP

A brit belügyminisztérium szerint a személyi igazolványok azok, amelyekkel a legtöbb visszaélést elkövetik.

A tárca szerint a határellenőrzési pontokon tavaly felfedezett hamis személyazonossági dokumentumoknak csaknem a fele az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség országaiban, illetve Svájcban készült.

A szabálymódosítás ennek az országcsoportnak az állampolgáraira is vonatkozik.

Azzal, hogy nem fogadják el ezeket a személyazonosító okmányokat, megakadályozhatják, hogy a szervezett bűnözői csoportok és az illegális bevándorlók törvényellenesen beutazhassanak - áll a londoni belügyi tárca közleményében.

Ugyanakkor azok az EU-állampolgárok, akik törvényesen letelepedtek Nagy-Britanniában, legalább 2025-ig használhatják személyi igazolványukat a beutazáshoz, mivel a brit kormány elkötelezte magát a Nagy-Britanniában élő uniós polgárok megszerzett jogosultságainak megvédése mellett.

Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - hivatalos elnevezéssel letelepedett státusért - kell folyamodniuk.

A brit belügyminisztérium legfrissebb összesítése szerint a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül augusztus 31-ig 6 159 800-an adtak be letelepedési kérelmet.

MTI