Nagy dobásra készül Dunaszerdahelyen a Csavar Színház

2018. június 8. - 11:08 | Régió

A közelmúltban mutatta be legújabb előadását a Csavar Színház, amely ezúttal Arany János A Jóka ördöge című művét vitte színpadra.

Nagy dobásra készül Dunaszerdahelyen a Csavar Színház
Gál Tamás (Fotó: Cséfalvay Á. András)

A dunaszerdahelyi közönség június 21-én, a Tündérkert Művészeti Fesztiválon tekintheti meg a társulat legfrissebb darabját, amelyet a színészházaspár, Kiss Szilvia és Gál Tamás - a Csavar alapítói - adnak elő.

A közelgő fellépés alkalmából Gál Tamás színművésszel beszélgettünk, aki további kulisszatitkokat is elárult a Csavar Színház idei terveiről.


A közönség már megszokhatta, hogy amikor a Csavar Színház népmesékhez vagy költeményekhez nyúl, a darab ugyanúgy szól óvodásoknak, tinédzsereknek, mint a felnőtt közönségnek. Ezúttal is így lesz?

Így, bizony! A darabot az egész családnak ajánljuk, a legkisebbektől a legnagyobbakig.

Az elmúlt években jópár előadásunk bizonyította, hogy mindegy, ki ül a közönség soraiban, korára való tekintet nélkül mindenki ugyanolyan jól szórakozik.

Ebben a mesében, A Jóka ördögében is rengeteg játék lesz, és szokásunkhoz híven van benne némi interaktivitás, zene, tánc is.

Hogy esett a választás éppen erre az Arany János-féle elbeszélő költeményre?

Több népmesét vittünk már színpadra, és arra gondoltunk, hogy a következő egy olyan mű legyen, amelyen keresztül már a gyerekek is betekintést nyerhetnek a komoly irodalomba. Igaz, a történet ezúttal is egy népmesén – A székely asszony és az ördög – alapul, amit viszont Arany János egy nagyon-nagyon humoros elbeszélő költeményben dolgozott fel.

Én mindig is úgy gondoltam, és már többször ki is nyilatkoztattam, hogy ha Arany drámát írt volna, akkor zseniális drámaíró lett volna. Ő inkább elbeszélő költeményekben élte ki a dialógusokat és a jellemábrázolást illető, rendkívül érzékeny tudását. Ezért is nagyon szeretem a műveit, és térünk is vissza hozzá rendszeresen.

Várhatók további újdonságok is a Csavar Színház háza táján?

Így van, ráadásul egy nagyon komoly produkcióval készülünk. Üdvözlöm az átalakulást, hogy létrejött a Kisebbségi Kulturális Alap, és a pályázati rendszer pedig lehetővé teszi, hogy valami nagyszabású dolgot is létrehozzunk a színházi berkekben. Az új darabunk – Bukowski Ponyva című könyvének feldolgozása – egy 11 szereplős produkció, amelyben díszlettervezővel, kosztumtervezővel is dolgozunk. A bemutatóját Dunaszerdahelyre tervezzük, sajnos pontos időt még nem tudok mondani.

Igazi különlegesség, hogy a sztorit egy dunaszerdahelyi történetté változtattuk, egy abszolút csallóközi történetet varázsoltunk belőle Varga Emese segítségével.

Nagy örömömre szolgál az is, hogy Szarvas József, a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművésze elvállalta a darab főszerepét. A szereplők közt lesz még Kiss Szilvia és Molnár Xénia is, egy nagyon szuper szereplőgárdát sikerült összehozni.

Tehát A Jóka ördögével vágunk bele a nyárba, folytatjuk a Jelenetek egy házasságból című Bergman-darabbal, és utána jön a nagyelőadásunk, Bukowski Ponyvája.

(db)