Nagy emberek veszekednek azon, ki tapadjon piócaként a demonstráló tanárokra

2022. május 12. - 13:49 | Belföld

Nemcsak a tanárok, hanem a miniszterek is utcára akarnak vonulni a magasabb tanári fizetések érdekében. Persze egyikük sem a saját tárcája előtt: Matovič az oktatásügyi minisztériumnál, Gröhling a pénzügyminisztériumnál tüntetne a szakszervezetekkel.

Nagy emberek veszekednek azon, ki tapadjon piócaként a demonstráló tanárokra
Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter (Fotó: TASR)

Július elsejétől három százalékkal nő a pedagógusok bére, ez pedig a tanári szakszervezeteknek és Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszternek sem tetszik – írja a Pravda.

„A tanárok fizetésének emelése jelenleg 3 százalékon van, de minden fél részéről legalább 10 százalékos a követelés” – mondta Gröhling.

„Már több mint fél éve ismerem a miniszter úr véleményét. Azt mondtuk, hogy tüntetni fogunk, és nem írtunk alá kollektív szerződést. A sztrájkot az Ukrajnában történtek miatt elhalasztottuk. Az egyesület illetékesei úgy döntöttek, hogy június 15-én lesz a tüntetés Pozsonyban” – mondta Pavel Ondek, az Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezetének vezetője.

„Ha a szakszervezetek tiltakozni fognak, akkor velük tartok a pénzügyminisztérium elé” – jelentette ki az oktatásügyi miniszter. Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter később azt üzente neki, hogy ő is tüntetni fog a tanárokkal, de azt fogja nekik javasolni, hogy az oktatásügyi minisztérium elé menjenek.

Matovič azt állítja, hogy hónapok óta javaslatokat tesz az SaS-nek, hogy miből lehetne fedezni a tanári fizetések emelését, de a tárca ezeket rendre elutasítja. A pénzügyminiszter szerint Gröhlingék nem egyeznek bele az adóemelésbe, Matovičék viszont a gazdagabb cégek megadóztatásában látják a megoldást.

A pénzügyminiszter arra is felhívta a figyelmet, hogy az oktatásügyi tárca vezetője még nem hozta fel a tanári fizetések emelésének kérdését a koalíciós tanácson. „ Ha egy miniszter fontos dolgot akar megoldani, megnyitja a témát a koalíciós tanácson vagy a kormányülésen. A jelenlegi oktatási miniszter egyszer sem vetette fel a pedagógusbérek emelését. Ezt bizonyítja a probléma megoldása iránti valódi érdeklődése” – szúrta oda Matovič.

Ondek szerint azonban nemcsak a tanári fizetésekre, hanem egyáltalán az iskolák működtetésére is pénzre van szükség a növekvő energiaárakra és az inflációra hivatkozva.


(pravda.sk)