Nagy József: Az EU a gyermekjogok előmozdítója

2019. május 17. - 12:23 | Régió

"Ötgyermekes családapaként a gyermekjogban elfogult vagyok. De szó sincs róla, hogy azt akarnánk megmondani, hogy hogyan kell nevelni a gyerekeket. Én a legfontosabbal, a gyermekvédelemmel foglalkozom"- nyilatkozta Nagy József, európai parlamenti képviselő (Híd).

Nagy József: Az EU a gyermekjogok előmozdítója

A telefonszám, amit érdemes megjegyezni

Az EU-ban évente több tízezer gyerek, leginkább kamasz kóborol el, ami a nyitott határok mellett komoly veszélyeket rejt. Az esetek több mint felében a gyerekek családi vita, elhanyagolás, iskolai problémák vagy szexuális bántalmazás miatt szöknek el otthonról vagy a gyermekotthonból, de gyakran van példa arra is, hogy valamelyik szülő jogtalanul viszi magával külföldre a gyermeket. Az eltűnt gyermekek könnyen szexuális bántalmazás, prostitúció, emberkereskedelem vagy más bűncselekmény áldozatává válhatnak. Megoldást jelenthet az elveszett gyermekek és szüleik számára fenntartott 116 000-ás forróvonal.

„Sok munka árán elértük, hogy a segélyhívószám az egész EU-ban legyen ingyenesen és nonstop hívható, legalább egy világnyelven és kisebbségi nyelven is. Egységes telefonszámról van szó, így előhívó és körzetszám sem szükséges a tárcsázáshoz, ami ilyen helyzetekben fontos perceket jelenthet a gyermekek és szülők számára egyaránt. Leghatékonyabb ezekben az esetben is a közös uniós fellépés. A segélyszolgálatok összehangolt erőfeszítéssel a tagállami határokon túl is képesek nyomára bukkanni az eltűnt gyermekeknek” - magyarázta Nagy József, az Európai Elektronikus Hírközlési Kódex létrehozásáról szóló európai parlamenti javaslat néppárti megbízottja.

Ideje a gyermekek érdekeit nézni

Legalább 2000 olyan esettel találkozunk minden évben, amikor az egyik szülő jogellenesen külföldre viszi a gyereket.

„Beültettük, hogy a családon belüli, határon átnyúló pereskedés szülők által jogellenesen elhurcolt gyermekek ügyeiben ne húzódhasson 18 hétnél tovább. Erősítjük ezen kívül a gyermekbarát igazságszolgáltatást, hogy elmondhassák véleményüket a tárgyalásokon” – tette hozzá az európai parlamenti képviselő.

Több esélyt kell adni a szülőknek

Évente több tízezer gyerek kerül állami gondozásba, jó esetben nevelőszülőkhöz, rossz esetben gyermekotthonba. Nagy József már 2016-ban hangsúlyozta az általa készített alapjogi jelentésben, hogy nem büntetni, hanem segíteni kellene a rászoruló szülőket.

„A gyermekeket csak végső esetben szabad elszakítani szüleiktől. Több esélyt kell adni a szülőknek, tanácsadással és támogatással javítani a gyermek helyzetén. A skandináv és a brit gyakorlattal szemben azt kérjük, hogy inkább a szegénységben élő szülőket támogassák, ne pedig drága intézményekre és professzionális szülőkre bízzák a gyerekeket” – zárta le Nagy.

(np.)