Nagy József: Az illegális migrációt meg kell állítani

2019. május 22. - 09:51 | Régió

A menekültek és gazdasági migránsok befogadásáról továbbra is a tagállamoknak kell dönteniük az európai parlamenti képviselő szerint.

Nagy József: Az illegális migrációt meg kell állítani

„Hívő és segítőkész ember vagyok, de azért nem teljesen naiv. Nem degradálhatjuk a politikai menedékjogot a csalók tömeges eszközévé, így nem lehet elégséges indok egy illegális migráns azonnali befogadására, hogy üldözöttnek mondja magát” – mondta el Nagy József, a Híd párt európai parlamenti listavezetője.

Szerinte az EU kötelessége az otthonmaradókon segíteni és a politikai, vallási és kisebbségi alapú üldözést helyben, az érintett országban megfékezni.

„Sajnos egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy választás elé állítják az embereket a migrációpártiak a közbiztonság és a szolidaritás között. Ennek véget kell vetni, hiszen megfelelő mértékletességgel és tagállami irányítással fenntartható az egyensúly” – folytatta az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság néppárti koordinátorhelyettese.

Nagy úgy gondolja, hogy míg a külső határvédelem az EU feladata, a menekülteljárásoknak tagállami hatáskörben kell maradniuk.

„Elfogadhatatlan egy naiv alapokon működő uniós menekültügyi eljárás, amely helyettesítené a szigorú tagállami vizsgálatokat, majd az így befogadott tömegeket kötelező kvótákkal osztaná szét a tagállamok között. A humanitárius felelősség a gazdasági migránsok és a menekültek megkülönböztetése. Igaz, hogy fontos az egységes kritériumrendszer, de a végrehajtást továbbra is tagállami hatáskörben kell elvégezni, szigorú integrációs feltételek mellett” – zárta le.

(np.)