Nagy József: Az MKÖ-t kétszer annyi magyar akarja választani, mint a Hidat

2020. február 16. - 15:04 | Belföld

A Magyar Közösségi Összefogás támogatottsága naponta növekedik, 4,5 %-ot kapott a két legújabb felmérésben (MVK,ASA). Sajnos az országos mintában objektív okokból stabilan egy-két százalékkal alul mérik a magyarokat, ezért az MKÖ csak magyarok körében végzett felméréseket tartja ezirányban relevánsnak.

Nagy József: Az MKÖ-t kétszer annyi magyar akarja választani, mint a Hidat
Nagy József (TASR)

A felmérések alapján a szlovákiai magyaroknak több mint a háromnegyede (78,3%-a) már tudja, hogy kire fog szavazni a parlamenti választásokon. A legfrissebb, pénteken közzétett, magyar szempontból releváns ASA felmérés során 997 magyarul beszélő szlovákiai állampolgárt kérdeztek meg magyar nyelven, személyes kérdőíves felméréssel február 2-9. között.

A mérés szerint majdnem minden második megkérdezett (45.9%) a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) listáját választotta, így átszámítva a magyar párt országosan ismét átlépte a 4,5%-os határt.
A közvéleménykutatás szerint a második helyen a Híd párt 25,8%-ot kapott, ez országosan 2,5%-ot jelent; s így elmondható, hogy 2:1 arányban oszlanak meg az MKÖ és fő riválisa között a szavazatok.
A kutatás szerint egyetlen szlovák párt sem érné el az 5%-ot a biztos magyar pártválasztók köréből. Ezt az eredményt igazolja egy másik, szintén pénteken közzétett, 1114 össz-szlovákiai polgár bevonásával végzett MVK ügynökségi felmérés is; amely szintén 4,5%-ot mutat, még ha tudjuk is, hogy csak a magyarokra fókuszáló felmérés tud elfogadható képet adni a szlovákiai magyar szavazók véleményéről!
"Természetesen tudatosítjuk, hogy nem a felméréseket, hanem a választásokat kell megnyerni, de biztató, hogy régen nem látott érdeklődés és bizalom mutatkozik a választási kampánygyűlések során"
- nyilatkozta Nagy József, a Magyar Közösségi Összefogás alelnöke.
"A stabilan növekedő támogatottságunkat az összefogás érzelmi üzenete és a bizalom mellett annak tulajdonítjuk, hogy az MKÖ kormányképes és az egyedüli elfogadható magyar partnere a nyerésre álló jobboldali koalíciónak. A többség számára az is mérvadó, hogy az MKÖ biztos nem fog lepaktálni a Smerrel, SNS-el, Kotlebáékkal és a Vlasť-al a választások után" - mondta.
Összefoglalva:
  • az MKÖ a legerősebb magyar párt, kétszer annyi magyar akarja választani, mint a Hidat. (ASA december, február)
  • állandóan növekedik az MKÖ, 4,5 %-on újabb két felmérésben (MVK,ASA), miközben az országos mintában objektív okokból stabilan 1 - 2%-al alul mérik a magyarokat.(pl. MKP 2016, 2019 EP választási előrejelzései)
  • az ASA, csak magyarokon végzett felmérése alapján a 420.000 magyar és magyar érzelmű választó háromnegyede már tudja, hogy kit fog választani, 100.000 még mozgósítható
  • működik az összefogás: február elején már 151.000 választaná az MKÖ-t, (2016 MKP 104.000), 85.000 magyar Hidat és ugyanannyi szlovák pártot választana
  • a bejutáshoz a magas szlovák részvételi kedv miatt 160.000 szavazatra is szükség lehet (2016-ban elég volt 132.000)
  • a 2019 májusi EP választások eredményei: MKP 4,96%, Híd 2,59%
A magyarokra nézve az országos közvéleménykutatások pontatlanságnak több objektív oka lehet:
  • a szórványban és nagyvárosokban élő magyarokat az országos felméréseket végzők nehezen képesek véletlenszerűen megkeresni, nem csak időhiány okából
  • telefonon még inkább nehéz magyarra bukkanni véletlenszerűen, így azok gyakran szlovákokkal vannak helyettesítve, betartva a regionalitás prioritását.
  • további gond, hogy a szlovákul kérdezett magyarok egy része gyakran elutasítóan válaszol a megkeresésre, nem csak nyelvtudás de bizonyos bizalmatlanság miatt is.
Az MKÖ sajtóközleménye