Nagy József kilép a Hídból, csatlakozik az Összefogáshoz, Sólymos lemond a pártban betöltött funkcióiról

2019. szeptember 13. - 15:21 | Belföld

A Híd korábbi EP-képviselője, Nagy József a közösségi oldalán jelentette be, hogy kilép a Hídból és csatlakozik az Összefogáshoz. Időközben Sólymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter is bejelentette, hogy lemond a pártban betöltött funkcióiról.

Nagy József kilép a Hídból, csatlakozik az Összefogáshoz, Sólymos lemond a pártban betöltött funkcióiról
Nagy József (Fotó: TASR)

„Nem vagyok az a fajta, aki beletörődik a helyzetbe, ha van esély változtatni. És ha ki kell lépnem a Hídból, hogy segíthessem az összefogást, hát megteszem.

Az utolsó pillanatokig bíztam abban, hogy a Híd párt szűk vezetése az együttműködés elutasítása helyett megváltoztatja hozzáállását és a szombati kongresszuson történhet egy felelős, pozitív fordulat. Mivel a jelzések az ellenkezőjét mutatják, tekintettel a holnapi, a választásokat előkészítő országos közgyűlésre, ma bejelentettem a kilépésemet a pártból, felajánlva az összes pártbeli tisztségemet azoknak, akik úgy gondolják, hogy együttműködés nélkül is lehet parlamenti képviselete a magyar kisebbségnek” – írta a közösségi oldalán Nagy József, aki augusztus végén miután kudarcba fulladtak a Híd és az MKP közti tárgyalások jelentette be, hogy nem szándékozik indulni a Híd önálló listáján.

A korábbi EP-képviselő hangsúlyozta, nincs vesztegetni való idő, és egyúttal bejelentette, csatlakozik az Összefogás nevű kezdeményezéshez.

„Egyetértek annak törekvéseivel és minden erőmmel azon leszek, hogy a lendület és a tenni akarás párosulva a tapasztalattal és a tudással ne hagyja elveszni a szlovákiai magyarok parlamenti képviseletét. Mivel úgy látom, hogy az Összefogás igyekezete őszinte, a kezdeményezői hitelesek, hiszem, hogy együtt teljesíteni tudjuk a választók túlnyomó többségének az óhaját, hogy legyen a szlovákiai magyaroknak 2020 után is parlamenti képviselete.Mert a szlovákiai magyar választóknak megvannak a specifikus politikai igényei, a jobban működő igazságszolgáltatás, egészségügy, nyugdíjrendszer, közlekedés és környezetvédelem mellett anyanyelvi oktatást, kultúrtámogatást, egyenrangú nyelvhasználatot és több önkormányzatiságot kívánnak és óriási az igény a regionális felzárkóztatásra. Azért, hogy a fiatalok ne vándorljanak el, hogy itthon is jó legyen élni. Ezt pedig nem elég támogatni, ezért harcolni kell a törvényhozásban. Érdeke ez minden felelősen gondolkodó hazai magyarnak, legyen az inkább konzervatív, keresztény, liberális, nemzeti vagy polgári érzelmű” írta a közösségi oldalán.

Nagy szerint a történelem és a 20 évvel ezelőtti próbatételek is bizonyítják, hogy a sokféle gondolkodás nem zárja ki az összefogást, eltekintve a szélsőségesektől az egyes térfeleken. „Ha céltudatos, de toleráns emberek találkoznak az Összefogás platformján, akkor ez a mozgalom sikerre van ítélve” tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ INTERJÚ: Hiba volt véget vetni a Híd-MKP tárgyalásának, de most már a "gombaszögieken" a sor meg a Magyar Fórumon

Nagy bejelentésére reagált az Összefogás mozgalom is: „Az Összefogás a megújulás és az összefogás mozgalmaként nyitva áll minden hiteles politikus előtt, aki a magyar együttműködés pártján áll. Az elmúlt napokban többször is beszéltünk Nagy József korábbi EP-képviselővel, örömmel olvastuk a volt miniszter nyilatkozatát, amelyben kiállt az összefogás gondolata mellett. Tudjuk, hogy mindkét pártban sokan rokonszenveznek az együttműködés elvével, és nem csak a választók elsöprő többsége, de a felelős felvidéki magyar politikusok jelentős része is az összefogásban látja az egyedüli megoldást.”

Időközben Sólymos László környezetvédelmi miniszter is bejelentette a közösségi oldalán, hogy lemond a pártban betöltött funkcióiról.

„Holnap lemondok a Híd alelnöki posztjáról és minden más pártfunkciómról. A döntésemet előbb a pártbeli kollégáimmal szerettem volna közölni. Így lett volna helyes. Sajnos a döntésemről már olvastam a médiában, vagyis nincs más lehetőségem, mint megerősíteni az információt” – írta a miniszterelnök-helyettes.


Sólymos László (Fotó: Paraméter - archív)

Sólymos azzal magyarázta döntését, hogy teret akar engedni az új generációnak: „A Híd számára kulcsfontosságú lesz a következő parlamenti választás. A választók új generációja jelentkezik, akik a politikusok fiatal generációját igénylik.

Éppen azért mondok le a párt alelnöki posztjáról, hogy helyet kapjanak fiatal, ügyes emberek, akik ideális esetben regionális tapasztalattal rendelkeznek. Biztos vagyok benne, hogy ők adnak majd új energiát a kampánynak, teljes erőbevetéssel fognak dolgozni.

A pártból nem lépek ki, a kampányban is részt veszek, a zöld témákkal és a környezetvédelem további feladataival fogok foglalkozni.”

Martin Fedor, a Híd frakciójának tagja pénteken délután jelentette be, hogy távozik a párt parlamenti frakciójából, mert populistának és felelőtlennek talál néhány javaslatot, ami mögé beállt a párt is.


(parameter)