Nagy Józsefnek van miről beszélnie, és eddig Csáky sem riogat légből kapott hazugságokkal

2019. május 22. - 23:59 | Belföld

A szlovákiai magyar szavazókra összpontosító két „pártunk” vezérjelöltjei aránylag kulturáltan folytatják a kampányukat. Nincs jele az öt évvel ezelőtt tapasztalt orbitális hülyeségeknek. Azt maximum csak nyomokban tartalmaz a nyelvünkön folyó korteshadjárat. De minden jó, ha a vége jó.

Nagy Józsefnek van miről beszélnie, és eddig Csáky sem riogat légből kapott hazugságokkal
Facebook

Nagy József, a Híd listavezetője leginkább a saját útját járja, de így is van miről beszélnie: az Európai Parlamentben (EP) letett az asztalra egy kisebbségvédelmi anyagot, - amit még a remények szerinti következő uniós főmufti, a német Manfred Weber is támogat, - és most azzal kampányol. Itthon leginkább a többnyelvűség lehetőségeit zongorázza végig, amely kérdést, ha az ő szempontjából minden jól megy, tovább gondozhat az EP-ből. Emellett kihasználja azt is, hogy a pártja próbál nyomulni, és ez eredményeket is hoz:

a legfrissebb ilyen fegyvertény az is, hogy a Pátria Rádió újabb frekvenciákat szerzett szerdán.

Nagy beveti a bulvárt is, asszisztenseit hívva segítségül. Aztán a közösségi oldalán sorjázza a kötelező elemeket, mint a réteshúzó fesztiválon való megjelenés, vagy a tűzoltók versenye, netán egy új községi hivatal épületének átadása. Az kifejezetten

kemény Facebook-bejegyzés volt Nagy részéről, amikor az azóta sikeresen rendezett jelképtörvényről azt írta május közepén „Vagy lesz szabad himnuszéneklés, vagy legyen vége ennek a koalíciónak”. Ezt a véleményt a fura koalíció minden tagja biztosan meghallgatta, és igyekezett normálisan viselkedni, a kabinet is maradt a helyén.

Azóta meg az államfő is lezárta ezt a kérdést, az ügyet le lehet zárni. Isten, áldd meg a magyart!

Csáky Pál, az MKP listavezetője jó kedvvel, bőséggel, de minimum kedélyesen kezeli az egész kampányt a közösségi médiában. Kampányzáró itt és ott, könyvbemutató és eszmecsere amott. Meg hát a - pont olyan, amilyen - színpadi játékai mindenütt. A Jópásztor Hírlevélben megírtak is jól jöhetnek az eltévedt nyájnak, meg Csáky Pál személyes pontjai, és kötelezettségvállalása az EU-ról. Az már

gyanúsan jól megy az MKP uniós arcának, ahogy minden alkalommal beszámol az iszlám állam volt harcosai mozgásáról, de távol áll a portálunktól, hogy ebben azt lássuk, Soros György súgta volna Csáky fülébe, merre vándorolnak a muszlim nácik.

Az meg már hagyján, hogy Csáky nem minden kisebbségi ügyet támogat, mert talán leesne a korona a fejéről, ha véletlenül - a fideszesekhez és minden EP-s magyarhoz igazodva - megszavazta volna kollégája, Nagy József dokumentumát a minket érintő jogminimumról. Ilyen "gesztusokat" talán nem várhatunk az MKP-t szétziláló egykori vezetőjétől, aki csak a maximumokban érdekelt.

Ettől függetlenül, a maga módján komótos hangulatban adagolja a mondanivalóját Csáky, és csak remélni lehet, hogy ez így marad május 25-e végéig. Az jót tenne a honi politikai kultúrának. Mert például öt esztendeje, 2014-ben a kampányzáró finisében egy akkora hazugságot, - Donald Trump nyelvén szólva fake news-t - húzott elő, ami zengett egy ideig, de aztán amolyan csákysan vége is lett egyhamar. Akkor, kettő nappal a voksolás előtt, valami

rágalmazni igyekvő névtelen röplap szövegével jött elő, amit talán Simon Zsoltnak tulajdonított, és megígérte azt is, hogy büntetőfeljelentés lesz a vége. Persze, ahogy az ilyen csákys dolgokkal lenni szokott, a semminek zéró lett a végösszege, de az MKP-s politikus legalább Brüsszelig futott véle.

Bízzunk benne, hogy ezúttal a józanság kitart az európai parlamenti kampány utolsó percéig, és szemenszedett hazugsághoz most nem nyúl egyik magyar jelölt sem. Ez már csak azért is lenne üdvös, hogy ha a két felvidéki párt bármelyik jelöltje is kerülne ki az uniós porondra, ne egy füllentéssel, vagy egy gigantikus valótlansággal indítsa- folytassa a brüsszeli pályafutását. Mert instant tud lenni a karma, azaz a sors eléri az embert, a fagyi meg visszanyalhat.

(sp)