Nagy kihívás javítani a gyenge szlovák részvételi arányon az EP-választáson

Az Európai Bizottság 2019. évi munkaprogramjával összefüggésben Szlovákia számára elsőrendűek az olyan kezdeményezések, mint az új, több évre szóló pénzügyi keretre vonatkozó megállapodások, vagy az energetikai unió létrehozása – derül ki az ország EU-tagságáról szóló éves jelentésből, amelyet szerdán hagyott jóvá a parlament.

Nagy kihívás javítani a gyenge szlovák részvételi arányon az EP-választáson
Illusztráció

További prioritás egyebek között a körkörös gazdasági cselekvési terv, a gazdasági és monetáris unió, az egységes digitális piac és a biztonsági intézkedések megvalósítása. A digitális gazdaság adóztatásának megoldása vagy az unió élelmiszer-ellátóinak kezdeményezése, a polgári védelem vagy a polgárokkal való kommunikáció is fontos Szlovákiának – áll a dokumentumban.

A külügyi tárca szerint a 2019-es év fő témája az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése, valamint a májusi EP-választás. „Kihívás lesz, hogy növeljük a részvételi arányt, mert már hosszú ideje Szlovákiában van az egyik legalacsonyabb részvétel az EP-választáson az EU-tagállamok közül" – konstatálta a külügyminisztérium.

(TASR)