A. Nagy László lett idén az Anton Srholec Szabadság-díj egyik kitüntetettje

2023. november 17. - 11:17 | Belföld

A. Nagy László is megkapta idén az Anton Srholec Szabadság-díjat, amellyel Nagyszombat megye önkormányzata jutalmazza azokat, akik sokat tettek a szabadság és a demokrácia védelmében. A magyar politikus és emberi jogi aktivista mellett idén további négy kitüntetettje is van a díjnak, amelyet Jozef Viskupič, Nagyszombat megye megyeelnöke adott át. 

A. Nagy László lett idén az Anton Srholec Szabadság-díj egyik kitüntetettje
Fotó: Facebook/Nagy András

A. Nagy László magyar politikus, a Magyar Független Kezdeményezés alapítója és elnöke kapta idén négy másik kitüntetettel együtt az Anton Srholec Szabadság-díjat, amellyel Nagyszombat megye jutalmazza évente azokat, akik sokat tettek a szabadság, a demokrácia és a jogállam védelmében. A díjat november 17-éhez, a bársonyos forradalom évfordulójához kapcsolódóan adja át 2018-tól Nagyszombat megye. A díjjal A. Nagy László 1989 előtti, többek közt a Csehszlovákiai Magyar Kisebbség Jogvédő Bizottságában, valamint az emberi jogok területén végzett munkáját ismerték el. A díj odaítélésének indoklásában kiemelték, hogy a bizottság tagjaként

egyik kezdeményezője volt az 1988-ban kiadott "Csehszlovákiai magyarok memorandumának", amely a magyar kisebbség problémái mellett felvetette az emberi jogok általános megsértését is a szocialista Csehszlovákiában.

A. Nagy László 1989-ben részt vett a csehszlovákiai magyarok első politikai szervezetének, a Független Magyar Kezdeményezésnek a megalapításában, amelynek 1990-ben az elnöke lett. 1990 és 2012 között parlamenti képviselő volt, hosszú éveken át vezette a parlament emberi jogi bizottságát.

A. Nagy László mellett idén megkapta a díjat František Mikloško kereszténydemokrata politikus, az 1988-as gyertyás tiltakozás egyik szervezője, Miroslav Cipár (in memoriam) grafikus, szobrász, polgárjogi aktivista, František Guldan képzőművész és Július Bobovnický orvos. A díjat korábban megkapta már Tóth Károly, a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet alapítója, Grendel Lajos író és Ľubomír Navrátil publicista, műfordító is, aki aktivistaként 1989-ben a dunaszerdahelyi bársonyos tüntetések egyik szervezője volt.

- para -