Nagy lépésre készülnek a Szlovákiában működő üzletláncok, amelyet a vásárlók is megéreznek

2022. augusztus 26. - 08:38 | Belföld

Az Európa-szerte tomboló energiaválságra az üzletláncok is igyekeznek reagálni. Többen már korábban bejelentették az intézkedéseket, és most úgy néz ki, a Szlovákiában működő szupermarketek sem fogják tétlenül nézni, ami történik.

Nagy lépésre készülnek a Szlovákiában működő üzletláncok, amelyet a vásárlók is megéreznek
Fotók: Cséfalvay Á. András - illusztráció (További képekért kattints a fotóra!)

Az energiaárak fénysebességgel emelkednek, ráadásul a hiány veszélye is fennáll, éppen ezért több európai üzletlánc már lépett. Franciaországban például csökkentik a fény intenzitását, kikapcsolják a külső reklámpaneleket zárás után, és csökkentik a hőmérsékletet az épületben. A TVNoviny.sk azt írja, hasonló lépésre készülnek a Szlovákiában működő üzletláncok is.

„Keressük a megfelelő forgatókönyveket az esetlegesen felmerülő helyzetekre. Az egyik verzió, amelyet végül választhatunk, a fűtési hőmérséklet körülbelül két fokkal történő csökkentése. Azonban még semmi sem dőlt el” – mondta Lenka Kotlebová, az IKEA kommunikációs vezetője.

Hasonló lépést fontolgat a Kaufland is. „A reklámok megvilágításának hossza és intenzitása csökkentése által is tervezünk spórolást. Továbbra is szeretnénk ügyfeleink és munkatársaink számára a lehető legmagasabb komfortérzetet biztosítani, ezért üzleteink belső hőmérsékletének mindössze minimális csökkentését tervezzük, és fokozatosan mindegyikbe hőszivattyút szerelünk” – mondta Samuel Machajdík, a cég szóvivője.

„A dm-drogerie marktnál, mint ökológiai szemléletű vállalatnál folyamatosan költségtakarékossági intézkedéseket vezetünk be. Kirendeltségeinken LED-világítást szereltünk fel, az új központi raktárban napelemeket fogunk felszerelni, üzleteink nagy részét zöldárammal látjuk el, valamint tudatos energiafelhasználásra ösztönözzük munkatársainkat a klíma-, világítás-, fűtés- és vízhasználat során" – magyarázta František Somor, a dm-drogerie markt menedzsere.

„Az elmúlt üzleti évben energiánk közel 39%-át szélből, 33%-át vízerőművekből és 28%-át biomasszából nyertük. Emellett fokozatosan napelemes paneleket szerelünk fel az üzleteinkre, az energia egy részét így magunk állítjuk elő. Minden üzletünkben energiatakarékos LED lámpákat használunk” – nyilatkozta Tomáš Bezák, a Lidl szóvivője.

A magáncégek mellett az egyes országok is készülnek az európai energiaválságra. Sokuk már különféle forgatókönyvekkel rendelkeznek, Szlovákiában azonban konkrét lépésekről egyelőre nincs szó.


(tvnoviny.sk)