Nagy mennyiségben mutatták ki a brit mutációt egy osztrák kisváros szennyvízében

2021. január 28. - 12:51 | Külföld

A vizsgálatok során jelentős mennyiségben mutatták ki a koronavírus brit mutációjának örökítőanyagát az alsó-ausztriai  Bad Vöslau szennyvízében a Bécsi Műszaki Egyetem munkatársai - tudta meg csütörtökön a Der Standard osztrák hetilap.

Nagy mennyiségben mutatták ki a brit mutációt egy osztrák kisváros szennyvízében
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Az elvégzett vizsgálatok szerint a szennyvízben talált koronavírus-mennyiség 74 százaléka a brit variáns örökítőanyagát hordozza. Franz Allerberger, az Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (AGES) közegészségügyi osztályvezetője is megerősítette a hírt, valamint hozzátette, ez jelzésértékű a még fel nem ismert, ki nem mutatott fertőzöttség tekintetében. A környék önkormányzatai éppen ezért szombatra célzott szűrést terveznek, településenként egy-egy "tesztutcát" bocsátanak a lakosság rendelkezésére.

A szennyvízvizsgálatok során Bécsben is beazonosították a brit mutáció jelenlétét, igaz, kisebb mértékben: az összes fellelt koronavírus 17 százaléka hordozza a brit variáns jegyeit.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1449 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 410 230 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel (Covid-19) kórházban ápoltak száma 1791, az intenzív kezelésre szorulók 298-an vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 43-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 7607-re emelkedett.

(MTI)