Nagy mértékben függünk az oroszoktól gáz és olaj terén, már most készülni kellene a következő télre

2022. március 16. - 10:40 | Külföld

Az Ukrajna elleni orosz támadás azt eredményezte, hogy az uniós országok múlt héten abban egyeztek meg, hogy fokozatosan csökkentik az orosz fosszilis anyagok behozatalától való függést.

Nagy mértékben függünk az oroszoktól gáz és olaj terén, már most készülni kellene a következő télre
Illusztráció (Fotó: TASR/AP)

A javaslat szerint, amit várhatóan jövő héten fogadnak el az uniós vezetők, az EU-s országoknak már most el kellene kezdeniük feltölteni a gáztartalékokat, hogy felkészüljenek a következő télre, illetve az esetleges szállítási sokkra.

Az egyeztetett lépések közé tartozik a cseppfolyósított földgáz (LNG) importjának növelése, valamint a megújuló energiaforrások használatának a felgyorsítása. Az Oroszországtól való teljes elszakadás viszont évekbe telhet, ezért az unió tagállamai olyan intézkedéseket is terveznek, amelyek enyhítik az esetleges kiesést az orosz szállítmányban. Oroszország az európai gázfogyasztás 40 százalékát fedezi, míg az olaj esetében ez 27, a szénében pedig 46 százaléknak felel meg.

„Az unióban a gáztartalékok feltöltését már most el kell kezdeni. A tagállamok és az Európai Bizottság sürgősen koordinálni fogják a megfelelő szintű gáztárolás biztosításához szükséges intézkedéseket a következő tél előtt” – áll a javaslatban.

Az Európai Bizottság áprilisig beterjeszti a szabályoknak azt a javaslatát, amely szerint az EU-s országoknak közösen kell majd biztosítaniuk, hogy a gáztartalékok minden év október 1-ig legalább 90 százalékra fel lesznek töltve. Jelenleg a tartalékok 26 százalékon állnak.


TASR/para