„Nagy nullát adnak a tűzoltóknak, a rendőröknek, a katonáknak, de a miniszterek fizetését nem fagyasztják be"

2021. október 16. - 18:01 | Belföld

A miniszteri és a képviselői fizetésekről a Sobotné dialógy című műsorban vitázott a jelenlegi és az egykori smeres pénzügyminiszter.

„Nagy nullát adnak a tűzoltóknak, a rendőröknek, a katonáknak, de a miniszterek fizetését nem fagyasztják be"
Ladislav Kamenický és Igor Matovič (Fotó:TASR/Pavel Neubauer)

Ladislav Kamenický (Smer-SD) korábbi pénzügyminiszter a miniszterek fizetésének mielőbbi befagyasztását szorgalmazza. Igor Matovič (OĽaNO), a pénzügyi tárca jelenlegi vezetőjének nincs ezzel problémája, sőt, nemcsak a kormány tagjainak, hanem az összes parlamenti képviselőnek befagyasztaná a fizetését.

Kamenický bírálta, hogy a héten elfogadott költségvetési javaslat nem számol béremeléssel a közigazgatásban.

„Nagy nullát adnak a tűzoltóknak, rendőröknek, katonáknak, az egész közigazgatásnak. Arra törekszenek, hogy emeljék a mentősök fizetését valamilyen automata alapján, amely működik, de semmit nem adnak nekik pluszban” – jegyezte meg az ellenzéki képviselő.

A smeres képviselő kijelentette, hogy ő teljesen másképp állította volna össze a költségvetési javaslatot, szerinte a pénzügyminiszternek már idén be kellett volna fagyasztania a miniszterek fizetését.

„Nincs ezzel problémám, és szívesen csökkenteném a képviselői fizetéseket is, amelyeket még Kamenický úr emelt meg pénzügyminiszterként nettó ezer euróval”- vágott vissza Matovič, aki szerint ez egy rendkívül felelőtlen lépés volt.

„Akkor egyetérteni a képviselők fizetésének abszolút indokolatlan megemelésével, most pedig itt bölcselkedni” – jegyezte meg a pénzügyminiszter.

Kamenický azzal érvelt, hogy a Smer-SD kormányzása idején több évre is befagyasztották a képviselői fizetéseket.

Fico képviselője azt is odaszúrta Matovičnak, hogy sokkal inkább tisztában van a költségvetési tervezet részleteivel, mint maga a pénzügyminiszter, Matovič viszont kijelentette, hogy Kamenický volt az Európai Unió legfelelőtlenebb pénzügyminisztere, hiszen milliárdokat herdált el, most pedig bölcselkedik.


(tvnoviny.sk)