Nagy siker az első Csilizközi Őstermelői Piac (VIDEÓ)

2018. június 30. - 23:56 | Régió

Összesen 55 eladó jelentkezett be az első Csilizközi Őstermelői Piacra, mely a csiliznyáradi Platán panzió előtt zajlott szombaton. Leginkább csilizközi árusok érkeztek, őstermelők és kézművesek, valamint községek, akik a falusi turizmust, a saját településüket propagálták. Több százan megfordultak a rendezvényen.

Nagy siker az első Csilizközi Őstermelői Piac (VIDEÓ)
Fotók: Cséfalvay Á. András – további fotókért kattints!

Az ötlet Miklós Judit fejéből pattant ki évekkel ezelőtt, majd megkereste a szapi és a csiliznyáradi polgármestereket, akik természetesen a rendezvény mellé álltak.

„Nagyon sokat utazom és utaztam, főként munka miatt, és jártam a világot. Amerikától kezdve Ázsián keresztül szinte mindenhol megfordultam, és édesapám megtanított arra, hogy ha a helyiek kultúráját szeretném megismerni, akkor a helyi piacra kell mennem. A piaci hangulatot pedig mindenki szereti. Három-négy évvel ezelőtt jött az ötlet, hogy mi is csinálhatnánk egyet, ugyanis olyan régióban élünk, amely aranybánya. Mondhatni, hogy termelő termelő hátán él” – magyarázza Miklós Judit főszervező.

Miklós Judit

Ezeknek a termelőknek lehetőségük van értékesíteni a termékeiket akár az interneten, vagy távoli piacokon, ahová utazniuk kell. Ezért szerették volna, ha otthoni környezetben, a helyiektől helyieknek és akár további érdeklődőknek is árusíthatják a portékájukat.

„Egyre több a turista és az átutazó a környéken, de nem is ők a célközönség, inkább a régió és az itt élő emberek. Mert a piac amellett, hogy árut kínál, közösségformáló erővel is bír” – hangsúlyozza Judit. Az emberek egymás között beszélgettek, megkérdezhette a vevő az eladót a termékéről, és első kézből kapta az információt. Mindenki jól érezte magát, nemcsak a vevők, de az árusok is jó hangulatban töltötték a délelőttöt.

Az emberek folyamatosan érkeztek, mert ki vannak éhezve valami másra, valami különlegesre, valami egyedire. Igazából senki sem tudta, mit várhat az első őstermelői piactól.

„Dunaszerdahelyről jöttünk, hogy körülnézzünk, és meglepett, hogy mennyi árus és vásárló van itt. Ami még meglepőbb volt, hogy nem kértek belépőt a bejáratnál, hiszen manapság már minden rendezvényen fizetni kell” – mondja egy anyuka babakocsival. Egy idősebb hölgy a szomszéd faluból érkezett, állítja, nem is tudta, hogy a környéken ennyi finomságot és érdekességet lehet vásárolni. Meglepte őt a felhozatal, és reménykedik benne, hogy legközelebb is ennyien lesznek.

Horena Anikó Felbárról jött, hogy édességeit értékesítse, meg persze azért is, hogy jobban megismerjék őt és azt, amivel foglalkozik. „Azokkal a termékekkel érkeztem, melyeket én gyártok, legyen az akár sütemény, vagy éppen a befőttek. Próbálom a földanya ajándékait felhasználni és csodát alkotni belőle. Liszt- és cukormentes süteményeket árusítok” – meséli Anikó. Őt is azonnal megragadta a piac ötlete, mert szerinte nagyon fontos, hogy a helyi termelők teret kapjanak, és a saját termékeiket, portékájukat tudják értékesíteni.

Kósa Éva Nyékvárkonyról szintén a saját termékeit hozta, gyümölcsleveket, szörpöket, lekvárokat kínált az arra járóknak. Érdekességként bemutatta a hagymadzsemet és az alma-homoktövis gyümölcslét, amely magas C-vitamin-tartalma miatt is rendkívül egészséges. Azt mondja, mindig azon van, hogy a közeli, a környékbeli termelőktől szerezze be az alapanyagokat, hogy ezzel is támogassa a háztáji termelést.

Ám nem csak az édesszájúak kapták meg, amit takartak, mert ott volt Vida Ádám is a szomszédos Szapról, aki különféle szárnyasokat kínált, természetesen nem feldolgozva, inkább bemutatva őket. Azért is érkezett, hogy többen megismerjék őt és a termékeket, amelyeket kínál. Természetesen nemcsak baromfitenyésztéssel foglalkozik, de háromféle tojást is árusít, amelyeket a környékbeliek vásárolnak is tőle. „Kapcsolatokat tudunk kialakítani, és megtudjuk, ki mit termel, mivel fogalakozik, és tudomást szerzünk egymásról” – mondja Ádám.

Miklós Judit elmondta, mindenképpen hosszútávú terveik vannak az őstermelői piaccal kapcsolatban. „Az a tervünk, hogy minden hónap végén teret adunk a piaci forgatagnak. Annyi fantázia van ebben a rendezvényben, hogy szinte minden évszak és minden hónap kínál valami különlegességet. Nyáron a friss zöldség és a gyümölcs kerül kínálatba, ősszel kezdődnek a disznóvágások, annak adnánk teret, de azt is el tudjuk képzelni, hogy karácsonyi vásárt rendezünk, vagy akár tematikus vásárokat. A skála végtelen” – szögezi le a szervező.

Tehát nincs téli szünet, mert amíg vannak érdeklődők, árusok és vásárlók is, addig van értelme a piacnak, addig van létjogosultsága a rendezvénynek minden hónapban. S az érdeklődők, úgy az eladó, mint a vásárlók számából úgy tűnik, van erre igény.

(alsa)