Nagy tervei vannak Sólymosnak, csupa kényes téma

A választási ciklus végéig „nagy tervei” vannak még a környezetvédelmi minisztériumnak – mondta a TASR hírügynökségnek adott interjújában a hidas Sólymos László tárcavezető. Úgy fogalmazott, reméli, elég stabil lesz a politikai helyzet ahhoz, hogy befejezzék, amit elterveztek. Szavai szerint a környezetvédelem élvezi a kormány támogatását.

Nagy tervei vannak Sólymosnak, csupa kényes téma
Fotó: tasr

„El akarjuk érni, hogy visszaválthatók legyenek a PET-palackok és a fém italos dobozok, be akarjuk tiltani az egyszer használatos műanyagokat és elfogadtatni a hulladékgazdálkodásról szóló törvény módosítását. Nagyon fontos számunkra, hogy elfogadja a parlament a környezetvédelmi törvényt. Őszre szeretnénk megszerezni a dotációt ahhoz, hogy a régiek helyett környezetkímélő kazánokkal kerüljenek a háztartásokba. Dolgozunk a vízvezetékek és a csatornázások terveinek befejezésén is, amit szeptember végén szeretnénk a kormány elé terjeszteni” – tájékoztatott a miniszter.

Szintén őszre tervezi a minisztérium a tisztább levegőről szóló európai fórum (Clean Air Forum) megszervezését, a rendezvény november 28-29-én zajlik Pozsonyban. „Ez egy rangos esemény” – fogalmazott a miniszter. A fórum célja a tapasztalatcsere, tavaly Párizs adott otthont a konferenciának.

Sólymos azt mondta, meggyőződése, hogy három és fél év után sokkal nagyobb súlya van a kormányban a környezetvédelemnek, mint a kezdetekkor. „Sok mindent sikerült elérnünk, amit korábban senki nem vállalt fel. Emeltük a szemétlerakók után fizetendő illetéket, bevezettük az új halászati törvényt. Csupa kényes téma” – mondta a miniszter.

Elismerte, néha eltérnek a vélemények a kormányban, de az esetleges kritikák szerinte mind konstruktívak voltak. Úgy véli, a környezetvédelem Peter Pellegrini miniszterelnök számára is fontos, az európai és a világ vezetőivel folytatott tárgyalásokon is találkozik az ezzel kapcsolatos kérdésekkel a kormányfő. „Könnyebben el lehet így érni bizonyos célokat” – szögezte le Sólymos.

TASR