Nagy a valószínűsége, hogy egy évvel elhalasztják a labdarúgó Európa-bajnokságot!

2020. március 12. - 17:58 | Sport

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) jövő héten kedden egy videokonferencián bejelentheti az Európa-bajnokság elhalasztását, és mivel a tagállamok részéről nem számítanak jelentős ellenállásra, aznap hivatalossá is válhat a torna megrendezésének átütemezése - írja a Nemzeti Sport a francia L'Équipe beszámolója szerint.

Nagy a valószínűsége, hogy egy évvel elhalasztják a labdarúgó Európa-bajnokságot!
Fotó: AFP

Az UEFA jövő héten videokonferenciát szervez az 55 tagállam részvételével, amelynek témája a koronavírus miatt kialakult helyzet. Az egyeztetésen a nemzeti bajnokságokra, a nemzetközi kupasorozatokra, valamint a 2020-as Európa-bajnokságra vonatkozó protokollról, azok esetleges felfüggesztéséről hoznának közös döntést.

A L'Équipe szerint az egyeztetés lényegében formális lehet, ugyanis az UEFA bizottságain belül már elhatározták,

hogy a koronavírus miatt nem kockáztatnak, inkább 2021-re halasztják a kontinensviadalt.

Ez lenne a torna történelmében az első alkalom, hogy eltérnek a hagyományos, négyévenkénti megrendezéstől.

Amellett, hogy nem tudni, mi lesz a vírussal néhány hónap múlva, ha addigra csillapodik, vagy akár meg is szűnik Európa-szerte, a most felfüggesztett bajnokságok befejezésére csak az Eb elhalasztásával jutna idő. Emellett az emberek egészsége sem elhanyagolható tényező: a kontinentális rendezés miatt elkerülhetetlenül növekedne a turizmus, amely a WHO eddigi tanácsai alapján csak árt a vírus terjedésének megfékezésében.

Ha felfüggesztik a bajnokságokat, a vírus csillapodásáig a pótselejtezőket sem lehet lejátszani, így a csapatok képtelenek lennének megfelelően felkészülni a tornára.

Ami az Európa-ligát és a Bajnokok Ligáját illeti: a francia lap forrásai szerint nagy az esélye, hogy a sorozatokat jövő héten felfüggesztik. Ha késő tavaszra, vagy nyár elejére javulna az egészségügyi helyzet, akkor a BL-t és az EL-t az eredetileg az Eb-re szánt időszakban lehetne befejezni, így elkerülve a csonka évadot.

Az így kialakított csomagról kedden döntenek a tagállamok bevonásával.


(ViaNemzetiSport)