Nagyabonyban kiderül, mennyire felkészültek a rendőrkutyáink!

Kétnapos nemzetközi rendőrkutyaverseny indul csütörtökön Nagyabonyban, Dunaszerdahelyen és Pódatejeden megrendezendő versenyszámokkal.

Nagyabonyban kiderül, mennyire felkészültek a rendőrkutyáink!
Fotók: Paraméter-archív

A versenyt a dunaszerdahelyi városi rendőrség szervezi, és a polgármester védnöksége alatt valósul meg. A városi rendőrség állományát néhány évvel ezelőtt bővítették kutyás egységgel. Csicsay Csaba, és németh juhásza, Ogar pedig szerepelt a két évvel ezelőtt Nagyudvarnokban első alkalommal megrendezett nemzetközi versenyen, ahol a kutyavezetők között a harmadik helyen végzett, az engedelmességi gyakorlatok terén pedig első lett.

Szervezőként ő nyilatkozott a Paraméternek a mostani megmérettetésről. „A kétnapos versenyre összesen 12 egység jelentkezett, Magyarországról hárman, rajtuk kívül Érsekújvárból, Pozsonyból és Dunaszerdahelyről vesznek részt a viadalon” – fejtette ki.

Elmondta, hogy összességében két nagyobb csoportra bonthatóak a versenyszámok, ezek pedig az őrző-védő, illetve az engedelmességi gyakorlatok. Ezekről bővebben is beszélt.

„Az első feladat a szájkosaras blokkolás lesz, amikor a kutyának meg kell állítania a felé támadó két elkövetőt. Az alapszituáció az, hogy a rendőr egy rendbontáshoz száll ki, ahol rátámadnak. Az egyik támadót a mellkasára vagy arcára mért ütéssel kell blokkolnia a kutyának, majd miután ez megtörtént, a másikat is” – szögezte le.

Csicsay Csaba és kutyája, Ogar

Mint mondta, a rendőrkutya kényszerítő eszköznek számít a városi rendőr kezében is, akinek először figyelmeztetnie kell az elkövetőket, mielőtt utasítja a kutyát a beavatkozásra. A versenyszám végén, amikor a két elkövetőt előállították, és elvezetik, a kutyának a vezetőjét szorosan a lábánál kell kísérnie.

A következő szituációnál szintén két elkövető előállítását kell végrehajtani. „Amikor az egyik megtámad, le kell kapcsolnom a rendőrkutyát a pórázról. Mikor megfogta az első támadót, a másik csendben elsétál. Én nem mozdulhatok, utasítanom kell, hogy engedje el az elsőt, és át kell irányítanom a másikra. Aztán azt is el kell engednie” – húzta alá. Hozzátette, hogy a kutya számára zsákmányt jelent az ember, ezért a verseny során az engedést is pontozzák, ha pedig háromszori utasításra sem enged, akkor levonnak.

Az első gyakorlatokat a Navad polgári társulás nagyabonyi pályáján valósítják meg, ezt követően az összes versenyző átvonul a pódatejedi futballpályára, ahol a verseny folytatódik. „Az átvonulás rendőri kísérettel történik, ezért számítani lehet kisebb  forgalomkorlátozásokra  Dunaszerdahelyen és környékén” – hangsúlyozta Csicsay Csaba.

Pódatejeden egy teherautó képezi a versenyszám legfőbb eszközét. Az elkövető ennek végéből ad le egy sorozatot gépfegyverből, majd elbújik a teherkocsi platóján. A kutyának utasításra fel kell ugrania, és semlegesítenie. „Ekkor viszont nem engedheti el az elkövetőt egészen addig, míg le nem szedik a teherautóról. Akkor sem, ha a lábai a levegőben vannak” – fűzte hozzá Csicsay.

A következő versenyszám Dunaszerdahelyen, a Korona vendéglőben zajlik majd, ahol a kutyának meg kell találnia az épületben, kocsmában passzívan ülő elkövetőt. „Beküldöm a kutyát, én kinn maradok. A kutyának át kell ellenőriznie a helyiséget, fent és lent, az elkövető viszont lent, a pincében ül, civil ruhában, passzívan, miközben lefelé néz. Ugatnia kell, hogy jelezze, talált valakit, majd megvárnia, míg megérkezem. Pontozzák az ugatás intenzitását, és azt is, hogy megvár-e engem” – fejtette ki.

A csütörtöki utolsó versenyszámhoz meg kell várni a napnyugtát, ugyanis teljes sötétségben tesztelik a rendőrkutyákat. A pódatejedi futballpályán egy személyautó előtt gépfegyverrel álló elkövetőt kell semlegesítenie úgy, hogy közben egy pillanatra elvakítják a kocsi fényszórójával. „Amikor megfogja az elkövetőt, felnyitják a reflektort, amivel megint megzavarják. A kutya viszont nem mozdulhat. A bíró az autóban ülve értékeli majd” – fogalmazott.

Péntekre maradnak az engedelmességi gyakorlatok, amelyekre ismét Nagyabonyban kerül majd sor. „Ezek nagyon nehéznek számítanak, mivel itt a kutyán már nincs póráz. Amint felálltam a pályára, és jelentkeztem a bírónál, a kutyához már nem érhetek hozzá. A kutyának szorosan kell jönnie mellettem, örömmel kell ezt tennie, és közben rám kell néznie. Ha megállok, neki is meg kell és addig nem indulhat el, amíg nem mondom neki, hogy lábhoz” – emlékeztetett.

Egy másik gyakorlatnál futás közben a kutyának utasításra le kell feküdnie, és miközben a vezetője rohan tovább, ő nem mozdulhat. Egy továbbinál 15 méterről kézjelek alapján kell engedelmeskednie, 10 méterről ugyancsak kézjel alapján ugatnia, valamint odakúsznia a vezetőhöz, illetve egy méter magas akadályt leküzdve apportot végrehajtania. Végül egy gyakorlatnál három percig egy helyben kell maradnia, miután a vezetője már eltűnt a szeme elől.

„Az engedelmes gyakorlatokra 8 hónapja készülök, és tíz percet leszek fenn a pályán” – figyelmeztetett Csicsay.

A gyakorlatokat három bíró értékeli, köztük Zdeno Koreň hadnagy a levárei kutyakiképző központtól, Jozef Vajas törzsőrmester a pozsonyi kinológiáról, valamint Pongrácz István a somorjai városi rendőröktől.

A díjakat pénteken Peter Vačok adja át, aki szaktekintélynek számít a kinológia területén, és Szlovákiát már több nemzetközi megmérettetésen is képviselte külföldön.

(para)