Nagyban befolyásolja az internet a fiatal választók döntését

2019. április 1. - 19:50 | Belföld

Az elnök-, a parlamenti és önkormányzati választások során is nagyban befolyásolja a fiatalok döntését az internet – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Nikola Tokárová, a Szlovák FiatalokTanácsának PR-menedzsere.

Közvélemény-kutatást végeztek a témában, amelynek eredménye szerint a fiatalok 45 százaléka rendszeresen, 51 százalékuk pedig időszakosan a közösségi médiából tájékozódik a politikai történésekről. Mindössze öt százalékuk mondta, hogy nem figyeli az ilyen típusú információkat az interneten. „Az elnökválasztás eredménye megmutatta, hogy a fiatalok változást akarnak. Mindkét elnökjelölt intenzíven kampányolt a közösségi hálón, heves viták is zajlottak az interneten“ – mondta Katarína Čavojská, a Szlovák Fiatalok Tanácsának munkatársa.

Az elnöki kampány során az esélyegyenlőségi kérdések is előtérbe kerültek. Az európai statisztikai hivatal (Eurostat) felmérése szerint a nők kevésbé vesznek részt a közéletben, mint a férfiak. A vizsgált időszakban, 2005 és 2017 között a parlamenti képviselőknek csupán ötöde volt nő. Ezt a tényt is szem előtt tartották a fiatalok a mostani szavazás során. A megkérdezettek túlnyomó többsége a társadalmi változás mellett tette le a voksot, valamint azt juttatták kifejezésre, hogy új arcokat akarnak látni a politikában, tette hozzá Čavojská.

Katarína Batková a Szlovák Fiatalok Tanács munkatársa hozzáfűzte, a fiatalok nem vevők mindenre, ami megjelenik a számítógép monitorján vagy az okostelefon kijelzőjén. „Elsősorban a barátok, a zárt csoportok, a közösség a meghatározó a körükben. Főleg azok véleményére adnak, olyanokban bíznak, akiket személyesen ismernek. Az internet, a közösségi média csak egy további információforrás“ - jelentette ki Batková.


TASR