Nagyböjti gondolatok Olgyay Csaba diakónustól

2023. március 21. - 14:37 | Régió

Március 21-én a dunaszerdahelyi Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola vendége volt Olgyay Csaba diakónus, aki a közelgő húsvéti ünnepekre hangolódva, filmvetítéssel egybekötött előadást tartott.

Nagyböjti gondolatok Olgyay Csaba diakónustól
Az iskola felvételei - további képekért kattints!

Bemutatkozásából kiderült, hogy ő az egyetlen magyar ajkú diakónus Szlovákiában, valamint, hogy három lépcsőfoka van a papszentelésnek a római katolikus egyházban: diakónus – pap – püspök.

Hívő és nem hívő egyaránt figyelmesen követte azt a rövid filmrészletet, melyben a húsvét üzenete volt elrejtve. A halálbüntetést magára vállaló férfi, testvérét a hit útjára terelte, megmentve így az életét. A film a bűnözés egyik elrettentő példája annak, hogyan tudja a pénz hatalmába keríteni az embert, s téríteni őt a legrosszabb irányba.

Az előadás egyik részeként az egyik diáklány, Tóth Kamilla tanúságtételét hallgatták meg a jelenlévők, aki a hit erejét saját tapasztalatain magyarázta.

A nagyböjt kezdettől fogva a húsvét előkészületét szolgálta. Az emberek már az ősegyházban szükségét érezték a lelki felkészülésnek, amely közösségi jellegű volt. Rádöbbentek, hogy az ember mindig gyenge és esendő bűnös marad, ezért a bűnbánatra és a vezeklésre helyezték a hangsúlyt.

Mit tehet a mai kor embere? Az erőfeszített böjtölésen kívül próbáljunk meg felülemelkedni a mindennapi gondjainkon. Találjuk meg lelkünkben az ajándékozó és cselekvő szeretetet, és ennek gyakorlásával meglelhetjük a húsvéti titok értelmét.

(Hobot Hajnalka, Vízkeleti László)