Nagymácsédiak is részvétükről biztosították Ján és Martina szüleit

2020. február 22. - 08:45 | Régió

Ján Kuciak és Martina Kušnírová szülei részt vettek a galántai járásbeli faluban, Nagymácsédon tartott megemlékezésen a fiatalok egykori háza előtt.

Nagymácsédiak is részvétükről biztosították Ján és Martina szüleit
Archív felvétel

A szülők egyetlen kívánsága az volt, hogy politikusok nélkül emlékezhessenek ott, ahol gyermekeik éltek. Nehezen találták a szavakat a Joj TV kamerái előtt. Zlatica Kušnírová annyit mondott, máig érzik a fájdalmat, minden nap és minden éjjel.

A szülők elmentek a helyi templomba is egy istentiszteletre, ahová viszont a média kérésükre már nem tartott velük. "Erőt kérünk az Úrtól, és mindenkinek köszönjük, aki ma és máskor is itt van velünk" - mondta Martina édesanyja.

A templomnál több helyi lakos is megjelent, hogy őszinte részvétéről biztosítsa egykori falubelijük szüleit. Lancz István, a község polgármestere arról beszélt, hogy a kettős gyilkosság megváltoztatta Nagymácséd életét. "Az emberek körültekintőbbek azóta, figyelmeztetnek az idegen autókra, emberekre. Minden gyanúsabb lett..." - fogalmazott.

Jozef Kuciak, a meggyilkolt újságíró édesapja kifejtette, két év alatt teljesen megváltozott az életük. "Itt, ezen a helyen ígérem, hogy az üzenetüket továbbviszem, mindig velünk lesz. Míg nem változik meg minden, addig nem maradunk csendben" - fogalmazott.

Nagymácsédon az emlékezők körében megjelent a meggyilkolt máltai újságírónő, Daphne Galizia fia, Matthew is.

Elmondta, ez a látogatás nagyon személyes a számára. "Haragot érzek amiatt, ahogy Ján és Martina vagy az édesanyám meghaltak. Az ő eseteik nagyon hasonlóak. Ha a kormányok és az illetékesek foglalkoznának a korrupcióval, ennek nem kellett volna megtörténnie" - hangsúlyozta.

Jaroslav Mottl színész az elhunyt fiatalok háza előtt először adta elő Jankov sen (Janko álma) című dalát:

Raz prenesiem ťa cez prah dverí

celú v bielom.

A už nás nik nerozdelí,

ani dušu ba ani telo.

Tak málo k žitiu stačí.

Ty a ja v domčeku vo Veľkej Mači

A Joj TV riportja:

(Noviny.sk)