Nagymagyari győztese lett a 2022-es Katedra Irodalomverseny I. Kategóriájának

2022. június 8. - 08:27 | Kultúra

A Katedra Irodalomverseny I. kategóriájának országos döntőjére 2022. június 7-én, kedden került sor. A versenynek új szervezőjének, a Katedra Polgári Társulásnak köszönhetően a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara adott otthont.

Nagymagyari győztese lett a 2022-es Katedra Irodalomverseny I. Kategóriájának
A győztes duó

A négyfordulós verseny lezárását követően húsz 5-6. osztályos tanulók alkotta csapat kapott meghívót a nyitrai döntőre. A résztvevők a következő intézményekből érkeztek: Tompa Mihály Alapiskola, Alapiskola Nyárasd, Nagymagyari Magyar Tannyelvű Alapiskola, II. Koháry István Alapiskola, Juhász Gyula Alapiskola, Baross Gábor Alapiskola, Bartók Béla Alapiskola, Szenczi Molnár Albert Alapiskola, Széchenyi István Magyar Tannyelvű Alapiskola, Munka Utcai Alapiskola, Móra Ferenc Alapiskola, Corvin Mátyás Alapiskola- Somorja, József Attila Alapiskola és Óvoda, Czuczor Gergely Alapiskola, Alapiskola Marcellháza, Református Alapiskola Rimaszombat.

Az ünnepélyes megnyitót követően 10:15-től kezdetét vette a vetélkedő, amelyen hat feladatsort oldottak meg a tanulók. A kérdések Szabó Borbála János vitéz-kód című művéhez kapcsolódtak. A döntő két fordulóból állt, ahol a tanulók szövegértési játékos feladatokat oldottak meg. A magas pontszámok bizonyították a diákok kiváló felkészültségét.

Az eredményhirdetést megelőzően egy jó hangulatú író-olvasó találkozóra került sor Benyovszky Mánya Ágnes írónővel, az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola tanárával, akivel Brutovszky Gabriella, a Katedra folyóirat szerkesztője és a verseny egyik háttérszervezője beszélgetett.

A verseny győztese Nagymagyari Alapiskola Vérfarkasok elnevezésű Bohák Enikő és Holubiczky Richard Bohák Csaba által felkészített párosa lett. A második helyen a Nyárasdi Alapiskola Pitypirittyek csapata végzett – Benkovský Anna, Csölle Melissa, Nagy Levente –, felkészítő tanáruk Presinszky Katona Ildikó. A dobogó harmadik fokára három csapat is felkerült, hiszen közöttük holtverseny alakult ki. Az MBT-zsenik csapata – Menyhart Tekla, Végh Bence, Szabó Mátyás – a nyékvárkonyi Móra Ferenc Alapiskolát képviselte, tanáruk Fodor Anikó. A Nagydumás matekosok triója – Rasztgyörgy Flóra, Krascsenits Kristóf, Lukovics Péter – Nyárasdról érkezett, ők Muzsay Ingrid tanító néni mentoráltjai. Vankó Attila csapata, a Kódolók – Illés Dorka, Illés Veronika, Fukács Norbert – szintén a 3. helyen végzett. Ők Fülekről érkeztek, a II. Koháry István Alapiskolából.

A verseny ajándékcsomagjait a Rákóczi Szövetség, a Magyar Könyvfórum, a Jókai Színház és a SIK Polgári Társulás biztosította. A résztvevők étkezéséhez a Minits, Budiš, a Pierre Baguette és a Kukkonia cég járult hozzá.

Tóth Mónika, a vetélkedő szakmai felelőse