Nagymegyer megvásárolhatja a volt gyermekotthon épületét

2021. november 16. - 07:00 | Régió

A városi önkormányzat jóváhagyott egy szándéknyilatkozatot, mely alapján megvásárolná a Munka-, Szociális és Családügyi Minisztérium által elsődlegesen a városnak felajánlott, jelenleg kihasználatlan épületet Nagymegyeren.

Nagymegyer megvásárolhatja a volt gyermekotthon épületét
Fotó: Paraméter

A minisztérium Holényi Gergő polgármester szerint 150 ezer euróért kínálta eladásra az épületet, amely egy szakértői becslés szerint 1 millió eurót ér.

Az ajánlat konkrét feltételeket is tartalmaz, például az épületben létesíthetne a város egy központi kifőzdét vagy nappali ellátót, és ezt a szerződés aláírásától számított 2 éven belül meg kellene valósítania.

Holényi elmondta, hogy az építmény viszonylag jó állapotban van, a belső felújítására azonban legalább 300 ezer eurót kellene fordítani.

A testület alapvetően egyetértett a megvásárlásával, a feltételekkel viszont csak részben. Pongrácz Kálmán (MKP) például emlékeztetett arra, hogy ha a polgármester az elmúlt két évben tájékoztatta volna a képviselőket erről a lehetőségről, vagy legalább idén január óta, amikor Holényi saját szavai szerint előzetes információkat kapott az ajánlatról, akkor már elkészülhetett volna egy tanulmány az épület felhasználásának módjairól.

Sziszák József (független) ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy januárban az épület becsült értéke még 800 ezer euró volt, most pedig már 1 millió, és amennyiben a város belemegy a feltételekbe, de két éven belül nem valósítja meg az intézményt, amire leszerződik, akkor a teljes összeget ki kell fizetnie.

Holényi jelezte, hogy a szándék kinyilvánítása után leghamarabb 2022 márciusában kerülhet sor a szerződés aláírására a minisztériummal, Néveri Sándor (MKP) pedig azt javasolta, hogy addig a város is szabjon feltételeket, például hogy az épületet csak szimbolikus, 1 eurós áron vásárolná meg, mivel a minisztérium azt másnak egyébként sem tudná eladni.

Végül Pongrácz Kálmán nyújtott be egy módosító javaslatot az eredetihez, mely tartalmazta szintén, hogy

a város közhasznú szolgáltatások nyújtására vásárolná meg az ingatlant, ezek közt említik a nappali ellátót idősek vagy súlyos egészségkárosultak számára, a nyugdíjasklubot, étkezdét vagy ételkiadót idősek vagy szociálisan hátrányos helyzetűek számára, de egy idősotthon létesítését is.

(SzT)