Nagymegyer múltját felidéző fotókiállítás nyílt a helyi kultúrházban

2019. augusztus 4. - 15:47 | Kultúra

Nagymegyer régen és ma címmel nyílt fotókiállítás a megyeri művelődési házban. A kiállítás célja bemutatni a város eredeti jellegét, felidézni a régi utcácskákat, valamint az épületek küllemét.

Nagymegyer múltját felidéző fotókiállítás nyílt a helyi kultúrházban
Fotók: a szerző- További felvételekért kattints!

A tárlat megálmodója és megvalósítója Gútay László, a helyi művelődési ház igazgatója. Az első ilyen jellegű kiállítást még 2007-ben láthattuk. Azóta még több képpel gyarapodott az igazgató „gyűjteménye”. Régi, archivált fotókat keresett elő, együttműködve a helyi televízióval.

A szemléltetés kedvéért Gútay László felkérte a megyeri televízió munkatársát, Kovács Zoltánt, készítse el a régi fotók mai mását. Kovács Zoltán örömmel fogadta a kérést, nagyon precíz, pontos képmásokat készített. A fényképeket szemlélve láthatjuk, Nagymegyer arculata az évek során rengeteget változott.

Gútay László még egy makettet is talált, mely a ’80-as években készült, az akkor tervezett kultúrházat ábrázolja, mely azon a területen épült volna meg, ahol ma egy bevásárlóközpont áll. „Nem értem, miért nem épülhetett meg e kultúrház. Ha megnézzük a makettet, láthatjuk, mennyire jól megtervezett, gyönyörű épület lett volna. Jómagam még a konstrukcióját is láttam, hiszen majdnem teljesen felépült ez a kultúrház. Azonban a változások szele ledöntötte a falakat”- mondta az igazgató.

A csütörtöki megnyitón szép számú érdeklődő vett részt. Az idősebbek, akik még emlékeznek a régi épületekre, utcákra, hosszú beszélgetéseket folytattak. Megosztották egymással emlékeiket és élményeiket.

A tárlat egészen szeptember 15-ig szabadon látogatható. „Szerettem volna, hogy ha nyáron valaki betéved a kultúrházunkba, akkor ne ürességet lásson, hanem legyen valami, ami érdekes, s leköti a látogatókat. Szeptember közepéig mindenképp itt marad a kiállítás, hogy majd a pedagógusok kíséretében az iskolások is megtekinthessék azt.”

SzC