Nagymegyer városa is kifejezte tiszteletét az aradi vértanúk előtt

2019. október 7. - 23:19 | Régió

Október 6-ról, a magyar nemzet gyásznapjáról Nagymegyer városa sem feledkezett meg. Ünnepélyes megemlékezéssel tisztelegtek vasárnap délután a helyi római katolikus templomban, Dr. Szaiff József honvédorvos sírjánál, illetve a Kazinczy-emléktáblánál.

Nagymegyer városa is kifejezte tiszteletét az aradi vértanúk előtt
Fotók: a szerző - További felvételekért kattints!

A Csemadok helyi alapszervezete és a Corvin Mátyás Művelődési Ház immár 28. alkalommal szervezett emléknapot, amikor a megjelentek a vértanúk mártír halálának napja előtt tisztelegtek. Azokra a hősökre emlékeztek, akik végigharcolták az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc csatáit.

A megemlékezés a nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola tanulóinak műsorával vette kezdetét. A diákok szívbe markoló előadással készültek, részletesen elmesélték a történelmi eseményeket, majd egy szép énekkel zárták mondandójukat.

A megemlékezés ünnepi szónoka Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke volt. Néhány mondatban összefoglalta a 170. évvel ezelőtti történéseket, majd hangsúlyozta, „azt a morális tartást, amire ma emlékezünk, az is mutatja, hogy az aradi vértanúk utolsó mondatai, gondolatai, szinte kivétel nélkül mindannyiuknak a családja volt. A feleségükért, a gyermekeikért imádkoztak, s nem pedig önmagukért.”

Elmondta, március 15-én és október 6-án a felvidéki magyarok számára egyaránt az összefogás gondolata a fontos.

„Ha az aradi tizenhárom meg tudta találni a közös gondolkodást, akkor nekünk, határon túli magyaroknak is meg kell azt találnunk. A közösségi és politikai kérdés, hogy hogyan lehet ezt megtalálni. Az biztos, hogy nagy toleranciával, a másik meghallgatásával lehet ezt megtenni, kierőszakolva és zsarolva nem”

– húzta alá.

Berényi József ünnepi gondolatait a kegyelet koszorúinak elhelyezése követte, mely közben a nagymegyeri Kéknefelejcs Népdalkör biztosította a meghitt hangulatot.

SzC