Nagymegyeren elkészítették a csallóközi kézműves sört

2017. augusztus 14. - 19:25 | Régió

Minden érdeklődő kipróbálhatta a nagymegyeri Rye Island Beer kézműves sörfőzde sörét a nagymegyeri promenádon augusztus 12-én.

Nagymegyeren elkészítették a csallóközi kézműves sört
Fotó: a szerző felvétele

"Egy jó barátommal kezdtünk el sört készíteni, mivel nagyon szeretjük a finom söröket" – nyilatkozta a Paraméternek Baranyai Szilárd.

Szilárd részt vett egy sörfőző kurzuson, majd a munkafolyamat alapos tanulmányozását követően belevágott a munkába. Először koncentrátumból készítette a sört, majd klasszikus eljárással, igazi alapanyagokkal kezdett dolgozni - vízből, malátából és komlóból állította elő a kézműves nedűt. Számos recept alkalmazását követően kezdte kitapasztalni az egyes komlók, maláták, élesztők közti különbséget, és így kezdett saját recepteket összeállítani.

"A söreim nagyon ízlettek a baráti és családi társaságban, és az üzletekben kapható sörök minősége is arra ösztökélt, hogy szélesebb körben is megkóstoltassam az emberekkel a csallóközi, kézműves sört"

- mondja a sörfőző.

Mivel Baranyai Szilárd a Csallóközből - Nagymegyerről - származik, a régió előtti tisztelgés okán a Rye Island Beer márkanevet választotta sörének. Az első nagyobb mennyiségben megfőzött sört Csallóköz ALE (ÉL) néven kezdte forgalmazni. Ez egy szűretlen, nem pasztőrözött, felső erjesztésű sör volt. Négyféle árpamaláta és négyféle komló felhasználásával készült az 5,5% alkoholtartalmú, borostyánszínű folyékony kenyér.

Éppen az erjedés folyamatában van egy következő sör is, ami egy valamivel erősebb, India Pale Ale típusú sör lesz.

"Szeretném, ha a környéken minél több ember megkóstolná és megszeretné az általam előállított söröket" – jegyezte meg a fiatal sörfőző.

(Kórósi Lilla)