Nagymegyeren mutatták be az "atombiztos" vasúti jelzőrendszert

A prágai Future Product Design (FPD) egy Nagymegyeren tartott konferencia keretében mutatta be saját fejlesztésű útjelzőrendszerét, ami vasúti átjárók “előjelzésére” alkalmas.

Nagymegyeren mutatták be az "atombiztos" vasúti jelzőrendszert
Fotók: Paraméter

A rendszer fejlesztése két évvel ezelőtt kezdődött, amikor a csehországi Studenkán szörnyű baleset történt.

A vasúti átjáróban a piros jelzés ellenére a lecsapódó sorompók közé hajtott egy kamion.

 

Az érkező személyvonat 160 km/h-s sebességgel csapódott a teherautó pótkocsijának.

 

Míg a lengyel kamionsofőr karcolások nélkül úszta meg az ütközést, a vonaton hárman meghaltak, és rengetegen megsérültek. A mozdonyvezető lábait amputálni kellett.

 

Bemutató Nagymegyeren

A cseh cég képviselői kedden délben annál a nagymegyeri vasúti átjárónál szimulálták rendszerük működését, ahol tavaly szeptemberben egy halálos áldozatot, és több tucat sérültet követelő baleset történt.

A szervezők úgy vélik, hogy rendszerük 100 százalékosan megelőzi a baleseteket – bár erre az arányra csak néhány hetes tesztelések alapján következtetnek, és a Szlovák Vasút képviselői is hangoztatták, hogy 100 százalékos megelőzés nem létezik.

Az FPD útjelző-rendszerének lényege, hogy az átjárótól már 25-50 méterre is elhelyeznek egy jelzőlámpát, ami a vasút átjárónál kihelyezett fénysorompóval egy időben pirosra vált.

Amennyiben az adott sofőr mégis áthajt a piros jelzésen, a vasúti átjáróhoz már csak akkor érkezik, amikor az átjárónál már lecsapódtak a sorompók – feltéve persze, ha van ott sorompó.

A cseh “találmány” tulajdonképpen ennyiből áll. Arra, hogy mennyibe kerül a rendszer, Vladimír Kranz, az FPD vezérigazgatója adott választ:

“A rendszer és a jelzések telepítése a körülményektől függően 1 és 2 millió cseh korona – nagyjából 40 és 75 ezer euró – között mozog.Mi lesz a nagymegyeri átjáróval?

A 2017-es év Szlovákiában nagyon súlyosnak számít vasúti baleseti statisztikák terén. 2016-ban összesen 38 baleset történt az útátjárókban – köztük 6 halálos –, míg idén eddig 37 baleset volt a vasúti átjárókban, köztük 5 végződött halálesettel.

A statisztika paradox módon azt mutatja, hogy a fénysorompóval és csapórudakkal biztosított átjárókban gyakrabban történik baleset, amelyek döntő többségét az okozza, hogy a sofőrök a tiltó jelzés ellenére haladnak át a vasúti átjárón.

A Szlovák Vasút (ŽSR) 2013 vasúti átjárót tart számon az országban, amiből 1035 „passzívan“ biztosított, tehát csak útjelző táblával van ellátva, a többinél – 1068 – csapórúd és/vagy sorompó is ki van helyezve.

A vasúti átjárók biztosításának négy formája terjedt el térségünkben:

• biztosítás nélküli – a vasúti átjárót előjelző táblákon kívül a sofőröket stoptábla figyelmezteti arra, hogy meg kell állniuk, és elsőbbséget kell adniuk a vonatnak. Ilyen átjárók találhatók Alistálnál – ahol tavaly májusban történt tragikus baleset, valamint Nemesócsánál is, ahol tavaly novemberben és idén áprilisban is történt szerencsétlenség.

• fénysorompós – a közúti jelzőtáblákon kívül a vonatok mozgása alapján bekapcsolódó villogó piros jelzőlámpák is figyelmeztetnek a vonat érkezésére. Bizonyos fénysorompók villogó fehér fénnyel engedélyezik a továbbhaladást, ám vannak, amelyek csak piros jelzőfénnyel rendelkeznek – ezek csak a vonat érkezése előtt kapcsolódnak be. Ilyen átjáró a nagymegyeri is, ahol tavaly szeptemberben egy cseh kamionsofőr hajtott a Regiojet járata elé, és okozott súlyos balesetet. A mentők csaknem 30 sérültet láttak el, és a vétlen mozdonyvezető pár héttel később életét vesztette.

• fény- és félsorompós – a fénysorompót csapórudak (sorompók) egészítik ki. Ezeknél először bekapcsol a piros jelzőlámpa, majd kb. 10 másodperces késleltetés után a fél útpályát lezáró sorompó is leereszkedik.

• teljes sorompós – általában a vasutak nagyobb forgalmú átjáróiban helyeznek el az út teljes szélességét elzáró csapórudakat. Mivel ennél a sorompónál a legnagyobb a közbezárás veszélye, manapság már nem igazán alkalmazzák. A Csallóközben például Nagyabonyban található ilyen. Ott tavaly decemberben be is szorult a sorompók közé, majd hajtott fel a peronra egy gépkocsi, de szerencsére a balesetet sikerült elkerülni.

Nem a sorompó hiánya a baj, hanem az emberek a hibásak?

A nagymegyeri vasúti átjárónál jelen volt a ŽSR igazgatóhelyettese, Miroslav Kocák is, aki kijelentette: az állami vállalat idén 23 passzívan biztosított vasúti átjárónál helyez el aktív biztosítóberendezést, 2020-ig pedig további 75 átjárót újítanak fel hasonló módon.

Ami az FPD által fejlesztett útjelzést illeti, Kocák így nyilatkozott:

„Minden berendezést pozitívan értékelek, ami életeket ment. Ugyanakkor figyelembe véve azt a tényt, hogy a balesetek túlnyomó részét a jelzéseket figyelmen kívül hagyó sofőrök okozzák, a megoldást máshol kell keresni. A probléma az emberekkel van.

A Szlovák Vasút tehát jelenleg nem számol azzal, hogy az országban bárhol is bevessék az FPD rendszerét.

A helyszínen természetesen felmerült a kérdés, hogy a nagymegyeri vasúti átjárónál elhelyeznek-e sorompót a közeljövőben, amire Kocák egyértelmű választ adott:

„A nagymegyeri átjáró aktívan biztosított átjáró. Itt nem tervezünk felújítást.”

(db)