Nagymegyeren sem maradt el a március 15-ei megemlékezés

2022. március 16. - 19:57 | Régió

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 174. évfordulója alkalmából koszorúzási ünnepségre került sor Nagymegyeren a református temetőben, Nagy Rátz József, a város egykori bírájának sírjánál.

Nagymegyeren sem maradt el a március 15-ei megemlékezés
Fotók: Paraméter - Továbbiakért kattints!

A megemlékezés a Bartók Béla Alapiskola és a Janiga József Művészeti Alapiskola diákjainak műsorával vette kezdetét, majd a Csemadok helyi alapszervezete nevében Soóky Marián köszöntötte a megjelenteket.

Ünnepi beszédében hangsúlyozta, a forradalom minden évben újra és újra megszületik a szívünkben. „Belegondolunk, milyen nagy bátorság volt egy régi, megkopott, de nagyhatalmú erős politikai rendszer ellen fellázadni. Az élet célja a küzdés maga, ezért március idusa jelképezi számunkra azt a reményt, hogy minden zsarnokság megroppantható. (…) 1848. március 15-e nemzeti ünnepünk. Azt ünnepeljük, hogy megszületett a modernkori Magyarország. Ünnepel ma a magyar nemzet, a magyar szív szerte a világon” – hangzottak el szavai.

Hozzátette, bár sokszor hallottuk már, miről is szól március 15-e, mégis úgy érzi, nem lehet elégszer elismételni, mire is emlékezünk, emlékeztetünk e napon. Kifejtette erről gondolatait, miszerint a magyar embernek március 15-e annyit jelent, mint a rabnak a szabadulás perce. „Ezen a napon mosolygott ránk a szabadság hajnala, ezen a napon lett szabad a magyar. Ezen a napon rázta le rabsága bilincsét a nemzetünk.”

Megjegyezte, amikor feltűzzük a kokárdát, akkor azt büszkeséggel tesszük. Nem magunkra vagyunk büszkék, hanem magyarságunkra, hazaszeretetünkre és azokra az őseinkre, akik szembe mertek szállni az elnyomó rendszerrel, húzta alá, majd gondolatait a következővel zárta:

„Döntéseink nem alapulhatnak pillanatnyi szeszélyeken, egyéni szimpátián. A lényeg, hogy közösen jó döntést hozzunk. Jónak és közösnek pedig csak az számít, amivel megtartjuk erőinket, haladni tudunk, és fel nem adunk semmit abból, amiért a márciusi ifjak, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei az életüket adták.”

Miközben Holényi Gergő polgármester, Lapos Ildikó alpolgármester, illetve az egyes szervezetek és intézmények képviselői elhelyezték koszorúikat Nagy Rátz József sírjánál, a helyi Kéknefelejcs népdalkör énekelt. A megemlékezés zárásaképp pedig a megjelentek együtt hallgatták meg a magyar himnuszt.

(SzC)