Nagymegyeri buszállomás: "Az SAD a területet bárkinek eladhatja"

2019. október 16. - 09:17 | Régió

A nagymegyeri buszállomás helyzetével portálunk már több ízben foglalkozott, ugyanis több panasz is érkezett annak állapotát illetően a város vezetősége felé. Az egyik, internetes közösségi hálón érkező hozzászólást követően, a városi képviselők önkéntes takarító brigádot szerveztek, hogy amennyire tudják, orvosolják a helyzetet.

Nagymegyeri buszállomás: "Az SAD a területet bárkinek eladhatja"
Archív felvételek

A témában érintettek, így Nagymegyer polgármestere, Holényi Gergő, a pénzügyi bizottság elnöke, Sobek Darina és a városi hivatalvezető, Vajai György egyaránt szót kaptak, hogy kifejtsék álláspontjukat, terveiket, s döntéseik miértjét.

A szóban forgó terület az SAD tulajdonában áll, ennek okán a társaság igazgatóját, Michal Humeníket is felkerestük, aki beszélgetésünket azzal kezdte, a nagymegyeri buszforgalom az elmúlt években sokat változott.

Abban az időben, amikor a buszállomás helyet kapott a városban, még sűrű volt a forgalom, így szükség volt a nagy állomásra. Mostanra azonban nincs kellőképp kihasználva, így feleslegessé vált.

Az igazgató megerősítette azt az állítást, amit a város polgármestere portálunknak korábban már elmondott, vagyis, hogy az SAD-nak szándékában áll eladni az érintett területet. „Ennek kapcsán már két évvel ezelőtt elkezdtünk tárgyalni az akkori polgármesterrel, Lojkovič Sámuellel. A megbeszéléseink jól haladtak, azonban a közelgő helyhatósági választások miatt Lojkovič úr azt kérte, várjuk meg annak eredményét, ugyanis nem lehetett biztos abban, hogy a város élén marad, ezért nem akart végleges döntést hozni az állomás megvásárlása kapcsán, mivel a területtel a későbbiekben is foglalkozni kellene. Hozzátette azonban, hogy amennyiben győztesként kerül ki a választásokból, mindenképpen folytatjuk az ügy intézését. Ezt teljes mértékben meg is értettem, hiszen fontos dologról van szó” – kezdte Michal Humeník.

A 2018-as helyhatósági választások Lojkovič Sámuel számára kedvezőtlenül alakultak, így ő már nem tudott tovább foglalkozni a buszállomással, a feladat Holényi Gergő polgármesterre hárult, aki szintén tárgyalásokat folytatott a SAD vezetőségével. Michal Humeník elmondása szerint jutányos árat kínáltak a városnak, továbbá felajánlották két modern, kis megálló kialakítását, melyek kellőképp kiszolgálnák az utasokat. Az ügy ebben a stádiumában megrekedt.

Az SAD igazgatója hangsúlyozta, elsősorban a városnak kívánják eladni a területet, hiszen az mégis csak Nagymegyer egy részét képezi, azonban, ha nem tudnak megegyezni az ügyben, kénytelenek lesznek más érdeklődőt választani.

Ezzel kapcsolatban felkapta fejét egy állítás, mely szerint az SAD nem adhatja el bárkinek a területet, mivel az évekkel ezelőtt megírt szerződés kikötése, hogy azon helyen csak buszmegálló lehet. Az igazgató ezt magabiztosan megcáfolta. „A kezdetektől itt vagyok a vállalatnál, tudnék róla, ha így lenne. Az SAD a nagymegyeri buszállomás területét bárkinek eladhatja” – húzta alá.

Az igazgatót az állomás jelenlegi, elhanyagolt állapotáról is kérdeztük. Ennek kapcsán elmondta, az állomás kihasználatlansága miatt nem kapnak rá elegendő támogatást. Mivel a terület teljes rekonstrukciója rengeteg pénzt felemésztene, nem kezdtek bele a munkálatokba. Ezt azzal magyarázta, hogy az eladási szándék már évekkel ezelőtt megfogalmazódott bennük. „Az utasok biztonsága és kényelme a legfontosabb, ezért a rendelkezésünkre álló pénzből jobbnak láttuk, ha új, jól felszerelt autóbuszokat vásárolunk. Ezen túl, nemrégiben építettük át a dunaszerdahelyi állomásunkat, ugyanis az már szörnyű állapotban volt. Már-már veszélyt jelentett az ott lévőkre. Mindez azonban nagyon költséges. Mivel a nagymegyeri állomásra már nincs szükség, nem tudunk annyi pénzt beleölni, amennyi a rendbetételéhez kellene.”

A dunaszerdahelyi buszpályaudvar

Az igazgató nemcsak a polgármesterrel tárgyalt, néhány városi képviselő kezdeményezésének köszönhetően velük is átbeszélték a lehetőségeket. Michal Humeník beszélgetésünket azzal zárta, bízik benne, hogy dűlőre jutnak a várossal, s hamarosan pont kerül az ügy végére. „Szeretnénk mindenki számára kedvező megoldást találni” – szögezte le.

Szlávik Cyntia