Nagymegyeri és dunaszerdahelyi siker a lévai táncversenyen

A sokak által ismert Házi Csilla ismét öregbítette Nagymegyer és Dunaszerdahely hírnevét. A nagymegyeri City Dance Clubbal és a dunaszerdahelyi táncstúdiója égisze alatt működő tánccsoportjával, az Academy of Dance Arts-szal értek el kimagasló helyezéseket a Showtime Dance által megrendezett Eb-selejtező első fordulóján, melyre Léván került sor.  

Nagymegyeri és dunaszerdahelyi siker a lévai táncversenyen
A győztes City Dance Club csapat

Házi Csilla a nagymegyeri City Dance Club vezetője, oktatója. A klub táncosai korosztály szerint három csoportra vannak osztva: kicsik, junior, nagycsoport. Az Academy of Dance Arts (AODA) tánccsoport tavaly szeptemberben alakult. Azóta rendszeresen tanulnak, gyakorolnak. A stúdióban a táncosok korosztály szerint szintén három csoportra vannak osztva.

Mindkét tánccsoport indult a versenyen, így Csilla nagymegyeri és a dunaszerdahelyi csapata egymás ellen küzdött. „A verseny előtt mindkét csapattal leültem megbeszélni ezt. Elmondtam, mindannyiukat ugyanúgy szeretem, s mindkettejüknek ugyanolyan erős koreográfiát készítettem, így rajtuk áll, mit tesznek ebbe bele. Azt is megbeszéltük továbbá, hogy mivel mind hozzám tartoznak, ugyanúgy fogok örülni a sikerüknek, s ugyanannyira leszek szomorú, ha nem sikerül jó helyezést elérniük. Úgy gondolom, a lányok megértették mindezt” – mondta Csilla.

A tánctanár továbbá kifejtette, nagyon erős volt a mezőny, nehéz dolga volt a táncosainak. „Ahogy végignéztem az összes csoportot, láttam, ez nem lesz egyszerű menet. Megvallom őszintén, úgy gondoltam, biztosan nem kerülünk ki győztesként. Négy-öt éve már, hogy a megyeri csapatommal versenyzünk, de ilyen erős mezőny az open (nyílt) kategóriában, amiben mi is indultunk, még sosem volt” – tette hozzá Házi Csilla.

Az AODA junior és nagy csapata vett részt a versenyen.

A junior csapat ezüstéremmel tért haza, a nagyok pedig kimagasló pontszámmal ötödik helyezést értek el.

„Nagyon büszke vagyok a lányokra, úgy gondolom, mindent megtettek, ami tőlük telt. Ez volt az első versenyünk. Sokat tanultunk belőle, a lányok maguk is belátták a hibáikat.”

A nagymegyeri City Dance Club junior csapata az első helyen végzett a B kategóriás open (nyílt) műfajban.

„Nem akartam elhinni, amikor kimondták a nevünket. Térdre estem, s a bennem lévő feszültség könnyek formájában tört ki belőlem. Majd felálltam a dobogó első fokára, a lányok pedig a nyakamba borulva zokogtak. Elmondani sem tudom, milyen frenetikus érzés volt ez a számomra” – hangzottak el az oktató szavai.

A City Dance Club nagycsoportja az "A", vagyis profi kategóriás open műfajban mérettette meg magát. Nekik egy ellenféllel kellett megküzdeniük. „Mint tanár, láttam, hogy az ellenfél technikailag sokkal jobb volt, mint mi, viszont a koreográfiájuk számomra lazábbnak tűnt. Mindez megmutatkozott a pontszámokban, így lettünk ezüstérmesek.”

A harmadik nagymegyeri induló csapat a nagyok és a junior lányok összevonásából jött létre. Ők szintén az "A" kategóriában indultak, két ellenféllel kellett megküzdeniük. „Maximálisan meg voltam elégedve a lányok teljesítményével, azonban azt el kellett ismerni, hogy a két másik csapat nagyon erős volt, jobbak voltak, mint mi” – szögezte le Csilla. Mindezt a táncos lányok is látták, így nem voltak csalódottak, amikor a dobogó harmadik fokára kellett állniuk.

A verseny után együtt elemezték az ott történteket. Videóra vették a produkcióikat, azokat újranézték, s megbeszélték a hibákat. „A lányok maguk észrevették, hogy mit rontottak el” – húzta alá a tánctanár, aki továbbá kifejtette, nem a tánclépéseket nehéz megtanítani, hanem a tánccal járó szenvedélyt. „Sokszor elmondom a lányoknak, hogy energikusak legyenek, tegyék bele az érzéseiket, a szenvedélyüket a táncba. De ezt megtanítani nem tudom nekik, maguktól kell ezt érezniük. Videók segítségével próbálom szemléltetni, mire is gondolok. Olyankor megértik, mit várok el tőlük, azonban a szívből jövő szenvedély nincs meg mindig a produkcióikban.”

Házi Csilla fontosnak tartja, hogy folyamatosan megmérettessék magukat különféle versenyeken. „A lányoknak ez egyfajta hajtóerő. Úgy vélem, ha nem vinném őket versenyekre, ellaposodna az egész. Ezeken a megmérettetéseken ugyanis rengeteg tapasztalatot tudnak szerezni, továbbá motiválják őket. Minden verseny után azt érzem, a lányok óriási erőre kapnak. Még ha nem is érnek el komoly helyezést, motiváltak lesznek. Öröm nézni őket ilyenkor, látszik rajtuk a tűz. Hiába vannak fellépéseink, azok nem ugyanazt az érzést adják” – fejtette ki Csilla.

SzC