A nagymegyeri karanténközpontban eddig három személy tesztje lett pozitív, az intelligens karanténnal még senki sem élt

2020. június 3. - 21:57 | Régió

Márciusban a nagymegyeri erdőparkban található egykori pionírtábor területét és épületét karanténközponttá nyilvánította a belügyminisztérium. E hónap 25-én hajnali ötkor rendőri kísérettel szállították oda az első csoportot, pontosan 66 főt.

A nagymegyeri karanténközpontban eddig három személy tesztje lett pozitív, az intelligens karanténnal még senki sem élt
Cséfalvay Á. András felvétele

A terület a pénzügyminisztérium tulajdonában van, így ők bocsájtották a belügyminisztérium szolgálatára. „A karanténközpontban a külföldről visszatérő szlovák állampolgárok elszállásolása és gondozása során szigorúan betartjuk a közegészségügyi hivatal előírásait.

Eddig összesen 300 személyt szállásoltunk el Nagymegyeren, a hétvégén már csak 15-en tartózkodtak ott”

– közölte a Paraméterrel Ivana Skokanová, a pénzügyminisztérium szóvivője, akitől továbbá azt is megtudtuk, az odaérkezők közül

eddig még senki sem szerette volna kihasználni az intelligens karantént. A legtöbben ezt azzal magyarázták, hogy nem élnek egyedül, ezért a családjuk védelme érdekében inkább az állami karantént választják. Mielőtt hazatérnek, szeretnének meggyőződni arról, hogy nem fertőződtek meg a koronavírussal.

A legtöbben közülük Svájcból, Németországból és Nagy-Britanniából érkeztek, de vannak, akik Kubából, az USA-ból, Thaiföldről vagy épp Ausztráliából tértek haza Szlovákiába. Arról, hogy ki melyik karanténközpontba kerül, közvetlenül a belügyminisztérium határoz.

Ahogyan az összes többi ilyen központban, úgy itt is mindenkin elvégzik a koronavírus-tesztet.

„A nagymegyeri karanténközpontban idáig összesen három személy koronavírus-tesztje lett pozitív”

– informált bennünket Skokanová.

Az ott elszállásoltaknak csak a napi háromszori étkezésért kell fizetniük, ami körülbelül napi 10 eurót jelent. Az étel bebiztosításáról a központ gondoskodik.

(SzC)