A nagymegyeri után újabb üzemet tervez építeni a Webasto, a Volkswagen stratégiai partnerei lesznek

2022. szeptember 20. - 13:58 | Belföld

A Volkswagen az elektromos autózásban látha a jövőt, ezért is döntöttek úgy, hogy 2026-ig 90 milliárd eurót fektetnek ennek a területnek a fejlesztésébe. A német konszerv pozsonyi vállalata most a Webasto cég újabb szlovákiai beruházását ösztönzi, amivel saját, elektromos városi terepjárókat érintő fejlesztéseit is segítheti - írja a Hospodárske noviny.

A nagymegyeri után újabb üzemet tervez építeni a Webasto, a Volkswagen stratégiai partnerei lesznek
Illusztráció (Fotó: TASR)

A világ legnagyobb autógyártó vállalata a gyártókapacitásai egy részét is átalakítja az elektromos autókra, ahogy azt tette már a német Emdenben, Csehországban és Belgiumban is. A pozsonyi vállalat már tíz éve is egyfajta úttörő volt a hibrid meghajtású kisautók gyártásában, két éve pedig az összes innen kikerülő SUV modell konnektoros (plug-in) hibrid meghajtással bír. A tisztán elektromos meghajtású autók gyártása felé mozdíthatja viszont el a céget a Volkswagen és a Webasto közötti stratégiai partnerség.

A Webastónak pillanatnyilag egy szlovákiai üzeme létezik, a nagymegyeri, ahol mintegy 700 személyt foglalkoztatnak. itt elsősorban luxuskocsik, kabriók tetőszerkezeti elemeire, fűtő- és hűtőtechnológiájára, továbbá elektromos autók akkumulátorainak töltési technológiájára összpontosítanak.

A Webasto új beruházását most viszont nem Nagymegyerre, hanem a Malackyhoz közeli Lozornóra tervezi, és fő tevékenységük az elektromos autókba installálandó akkumulátorok kompletizálása lesz - tudta meg a HN. Tehát tulajdonképpen nem akkumulátorok gyártásáról lesz szó, hanem a "becsomagolásukról" olyan modulokba, amelyek aztán az autókba illeszthetők.

A lap úgy tudja, hogy magáról a beruházásról már döntöttek, de egyelőre nem válaszoltak az azzal kapcsolatos kérdésekre, hogy az milyen mértékű lesz, és mennyi munkahelyet teremt. A Webastónak már létezik ilyen üzeme Bajorországban, ez lehet a második Európán belül.

Egyelőre azt sem tudni, hogy milyen modellekbe kerülhetek a legyártott modulok, de a HN információi szerint a VW Passat vagy a Škoda Superb készülő új modelljeit nem érinti, inkább a VW és az Audi városi terepjáróit.

A HN várakozásai szerint emellett Szlovákiában gyárthatják majd a Porsche elektromos modelljét is, ezzel kapcsolatosan érkezik mintegy 250 millió eurós beruházás a Pöstyénhez közeli Horná Streda település mellé.

(HN)